Külügyi gyorstalpaló: De mégis mi az az ISIS?

2014. augusztus 21. 12:54 ujnemzedek.hu
Az Iszlám Állam az Al-Kaida óta a legdurvább csoport a Közel-Keleten, rengeteg vér tapad a kezükhöz.

Egy amerikai újságírót kegyetlenül kivégeztek, egy másikat pedig fogva tartanak annak a csoportnak a tagjai, aminek a célja egy tiszta iszlám állam létrehozása a Közel-Keleten. A folyamat nem békés: az ISIS (illetve most már csak IS) tevékenysége során már több ezer emberrel végzett. Nagyon röviden megpróbáljuk bemutatni, hogy mi is ez az egész.

 

Eredet: vallási és politikai indokok

 

A Közel-Kelet mindig is megosztott régió volt, köszönhetően az iszlám valláson belül húzódó törésvonalaknak. A két legfőbb irányzat a szunnita, illetve a síita. A szunniták aránya jóval magasabb (80-90% körülire becsüli a Wikipédia), az összecsapások pedig gyakoriak. Szeptember 11-e után az amerikaiak megszállták Irakot, és az IS korai formációjának megalakulása is ekkora tehető – a szervezet célja az volt, hogy kiűzze a koalíciós erőket az országból, hosszabb távon pedig az, hogy tiszta iszlám államot hozzanak létre. A tiszta alatt a szunnita verziót értik, és az iszlám törvénykezés, vagyis a sharía lenne a jogrendszer. Ezzel komoly problémák vannak, az országban többségében a siíta irányzatot vallják, sőt, nem csak az iszlám vallás követői élnek a régióban.

 

 

Ha megy az angol, akkor érdemes megnézni a VICE stábjának videóját.

 

Az IS azóta erősödött meg látványosan, hogy a nyugatiak kivonták csapataikat. Kétmilliárd dollárra becsült vagyonukkal a leggazdagabb terrorszervezetnek számítanak a világon. Részt vettek a harcokban a szír felkelők oldalán, futásra kényszerítették az iraki hadsereget, számtalan katonai bázist elfoglaltak, magas rangú tiszteket végeztek ki. Annyira erőszakosak, hogy még a rettegett Al-Kaida is elhatárolódott a cselekedeteiktől, pedig aztán az Al-Kaida olyan vezetővel „büszkélkedhetett”, mint Oszama bin Laden. Néhány hónapja 17 nap alatt több mint 1000 civilt gyilkoltak meg azok vallása vagy származása miatt, ezer másikat pedig megsebesítettek. Volt arra is példa, hogy egy 102 éves idős embert a családjával együtt mészároltak le. Egy apuka az ötéves gyerekét pózoltatta egy levágott fejjel, szóval elég beteg dolgok történnek.

 

Meddig tart? Vége lesz ennek valaha? 
 


Az IS nem igazán szeretné abbahagyni, amit elkezdett – a nevéből egy idő után elhagyta az Iraki és Levantei jelzőket, már simán csak Iszlám Államként operál, célja pedig, hogy minél nagyobb területeket szerezzen magának. Közzétettek egy térképet, amin a megvalósítandó célnak Kelet-Európa és Észak-Afrika meghódítását jelölték ki, köztük Magyarországot is. Az amerikai légierő nemrég bombázni kezdte az állásaikat, ekkor kiadtak egy felhívást, hogy azonnal állítsák le a hadműveleteket, különben amerikai vér fog folyni  - s ez meg is történt, James Foley újságírót kegyetlenül kivégezték, az egészet videóra vették.

 

 

James Foley (Kép:Facebook)

 

Aktívak a közösségi oldalakon, tagjaik között pedig nem csak arabok, hanem oroszok, csecsenek, sőt, nyugati országokból érkező hívek is vannak. Egyelőre hatalmas kérdőjel, hogy mi lesz a világ reakciója a villámgyors terjedésre és az elképesztő kegyetlenkedésre.