Közösséget építünk: Székesfehérváron is megnyílt a közösségi tér!

2016. szeptember 9. 16:25 ujnemzedek.hu
Egy egyetemvároshoz egyetem, fiatalok és jó helyek kellenek. Örömmel jelentjük: a város már egyikben sem szenved hiányt!

A Kossuth Lajos utca 7. szám alatt ugyanis kitárta kapuit az Új Nemzedék Központ Közösségi Tere. Az egyszerre kellemes és hasznos időtöltést kínáló helyszínt egészen rendhagyó módon nyitották meg - a fiatalok ugyanis a megnyitón saját kézjegyükkel dekorálhatták ki az erre kijelölt falrészt. 


 
Mészáros Attila alpolgármester ünnepélyes köszöntőjében elmondta: egy olyan városban, ahol 20 ezer diák jár a köznevelési intézményekbe, nagyon nagy szükség van egy ilyen nagy légterű közösségi térre.


 
- Bízom benne, hogy nem csak ma, hanem a következő napokban, években is fiatalokkal lesz teli a hely. Már csak azért is fontos lépés ez, mert ebben a tanévben Székesfehérvár lesz az országos diákparlament központja, ami komoly feladat, ám ezen túl bízunk abban, hogy akár országos szinten is tudunk jó példával elől járni – mi a város eszközeivel ezen fogunk dolgozni.


 
Hozzátette: minden városban a jövőt fiatalok adják – de jövő akkor van, ha a múltat is ápoljuk.- majd átadta az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatójának Székesfehérvár város térképének a 15. századi metszetét.

 


A képen Mészáros Attila alpolgármester,
és Süveges Antal Pál, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója (fotó: ujnemzedek.hu)


 
Süveges Antal Pál, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte: mindig különleges érzés számára, amikor Székesfehérvárra jöhet. „Az ember elindul Budapestről, utazik hatvan kilométert, és még mindig a fővárosban van. Eleink ugyanis itt teremtettek otthont – ez az iroda is sok mindennek volt már otthona, és az egyik legnagyobb büszkeségünk, hogy az elkövetkezendő 4 évben mi lakjuk majd be. Mi tehát nem rövidtávra tervezünk – ez a már középtávú tervek megalapozására is lehetőségeket ad.”


 
Kifejtette: ebben a városban nagyon sokszínű az ifjúsági élet, rengeteg dologgal foglalkoznak. „Ám a teljesítmény, az egy dolog. De hogy sikernek számít-e a teljesítmény, az komolyan függ attól, hogy közösségben érjük-e el. Szeretnénk ennek megadni a lehetőségét – a sikeres generáció egyik legnagyobb kihívása ugyanis az, hogy egy aktív, együttműködő generációvá váljon”.


 
A résztvevő fiatalok az ünnepélyes megnyitó végén elhelyezték kézlenyomataikat és aláírásukat a közösségi tér falán, ezzel is szimbolizálva, hogy a mai nappal birtokba vették a helyszínt. Az esemény az Alba Regia SC fiataljainak Kyokushin Karate bemutatójával, valamint két helyi fiatal (Torma Timi és Horváth Márk) zenés produkciójával zárult.


 
A rendezvény végére csupán egy kérdés maradt: te mikor hagyod nálunk a kéznyomodat? Most szeptemberben többek között anime klubbal, példakép programmal, vállalkozói tanácsadással várunk, illetve jövő héttől lehet jelentkezni a disputa versenyre, melyen a legkomolyabb vitakézséggel rendelkező résztvevők értékes vásárlási utalványokat nyerhetnek. A Paralimpia kapcsán pedig érzékenyítő programok indulnak a Larke egyesület közreműködésével.


 


Az EFOP-1.2.3-VEKOP-15-2015-00001 – „Komplex ifjúsági fejlesztések – új nemzedék újratöltve” című kiemelt projekt részeként létrejött Közösségi Tér szakemberei a következő 5 évben azon dolgoznak majd, hogy növeljék a fiatalok társadalmi aktivitását, erősítsék a nyitott, elfogadó és befogadó szemléletmódot a helyi ifjúsági munka, valamint az önkéntesség eszközével. A megyei kollégák elérhetőségei: Molnár Júlia, közösségi tér vezető, email: molnar.julia@unp.hu. Molnár Tamás, ifjúságszakmai koordinátor, email: molnar.tamas@unp.hu. Weboldal: www.ujnemzedek.hu


Kapcsolódó cikkek