Kíváncsi voltál, miért csak téged esznek nyáron a szúnyogok?

2015. május 5. 11:48 ujnemzedek.hu
Naná, hogy a testszag miatt. Nyugi: nem arról van szó, hogy ki mennyit fürdik - a dolog prózaibb.

El sem tudjuk mondani, mennyire örülünk a nyárnak - hamarosan itt az igazi strandszezon, az erdők túrázókkal telnek meg, a bőrünk meg a jóféle, piros pöttyökkel a szúnyogcsípéstől. Jó, mondjuk ez pont annyira nem szuper, sőt: egyenesen elviselhetetlen lehet. Milyen jó is annak, akit nem szeretnek a vérszívók - durva, de tényleg vannak olyanok, akikbe semmi pénzért nem harapnának bele. A dolog nem csak nekünk, földi halandóknak tűnt fel, a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatóinak is nyilván elege lett abból, hogy van, akinek véresre kell vakarnia magát, van, akinek meg nem. Miért? Hát, a gének miatt, amik bizonyos kémiai vegyületeket okoznak.

 

A kutatás során 18 egypetéjű és 19 kétpetéjű női ikerpárt tanulmányoztak, akiknek a kezüket egy Y alakú csőbe dugva kellett szétcsípetniük magukat az abba zárt Aedes aegypti hadsereggel. Akik egyébként bitang kis fenevadak, és pont így dolgoznak: 

 

 

A tudománynak vannak űttörői, és ez a 37 nő nyilvánvalóan közéjük tartozik. A jól sejthető okok mellett ("ez a kísérlet baromira viszket") ugyanis a Aedes aegypti  olyan nyavalyákat terjeszt, mint a malária, a Chikungunya-láz, a Kala-azar, a Phlebotomus-láz, a Sindbis-láz vagy a nyugat-nílusi-láz. És nagyon úgy fest, hogy a csípés/nem csípés nyitja a génekben rejtőzik: az egypetéjű ikrek majdnem egyforma mértékben vonzzák a szúnyogokat, a kétpetéjű ikreknél azonban nem tapasztaltak ennyire azonos egyezést. A PLOS ONE folyóiratban publikált eredmények szerint a vérszívók számára kevésbé kívánatos emberek teste természetes rovarriasztót (azaz valamiféle furcsa testszagot) termel - ez pedig (akárcsak például a testmagasság) a gének által szabályozott folyamat.

 

A kutatók mindenkit megnyugtattak: az eredmények alapján hamarosan sokkal hatékonyabb módszerekkel küzdhetünk majd a szúnyoghadseregek ellen. 


Kapcsolódó cikkek

Akár a Kék-túrának indulsz neki, akár csak egy könnyebb sétát tervezel valamelyik sárga vagy piros jelzésen: felszerelésre szükséged lesz. Segítünk, nehogy becsapd magad, és kifelejts valamit a hátizsákból: itt vannak a legfontosabb cuccok, erdei meglepetések ellen!
olvasd tovább