Kiszűri a kellemetlen karaktereket a Gmail

2014. augusztus 14. 10:01 ujnemzedek.hu
Ami azért jó, mert ezzel például annak is elejét vehetjük, hogy szétspameljenek minket.

Pont a múlt héten nyitott egy nagyot a Google a világ felé, amikor engedélyezte a nem latin karakterek támogatását - aztán most máris visszakozni kényszerül, mert ugye a jó spammer nem alszik, a netbetörő pedig minden lehetőséget kihasznál. A latinhoz hasonló karakterekkel ugyanis a gyanútlan felhasználók könnyen átverhetők: például pénzügyi információkat csalhatnak ki tőlünk egy a saját bankunkhoz megtévesztően hasonló nevű feladótól érkezett email-el (“MyBank” helyett például “MyBɑnk”).

 

Tehát a Gmail beveti a kis bitkatonáit, és szigorít az email-határátlépéseken. A motor mostantól automatikusan kiszűri a hasonló, gyanús karakterkombinációkat, ahol egy-egy latin betűt egy azonos kinézetű, de oda nem illő karakter helyettesít. Ehhez a Unicode közösség által létrehozott szabványt használják - ők ugyanis (szimpla jófejségből) már jóideje rákattantak az ehhez hasonló trükközések kivédésére, ezért állították össze ezt a listát:

 

Betűsorrend a lelke mindennek. (kép: googleonlinesecurity.blogspot.hu)

 

Újabb hír, hogy hamarosan ékezetes Gmai-fiókot is készíthetünk - a Google szerint már ez is folyamatban van. Ezzel együtt mindenképp pozitív előrelépésnek könyvelhetjük el az új karakterek bevezetését, hiszen a keresőóriás példáját sok egyéb szolgáltatás követheti, így néhány éven belül valóban elterjedhetnek a kevésbé korlátozott email címek.

 

hwsw.hu


Kapcsolódó cikkek