Jönnek az árulkodós személyautók

2015. március 24. 14:35 ujnemzedek.hu
Egy új fejlesztés segítségével a szülők nyomon követhetik csemetéjük autóvezetési szokásait.

Nem könnyű szülőnek lenni akkor, amikor a gyerek megszerzi a jogsit és elindul az első körére egyedül. Egy amerikai felmérés szerint a fiatal sofőrök majdnem háromszor annyi balesetet okoznak/szenvednek el, mint azok, akik már érettebb fejjel ülnek a volán mögé.

 

A Chevrolet most egy új dobással, a Teen Driver funkcióval összeköti az egyedül autózó gyereket  a szülővel. A 2016-ban érkező modell már képes lesz arra, hogy állandó információval lássa el a szülőket arról, hogy mennyivel megy az autó, hány kilométert tett meg, illetve azt is, hogy hányszor kellett figyelmeztetnie a sofőrt valamilyen szabálytalanság miatt.

 

A figyelmeztetőjelzésekből több is rendelkezésre áll: az autó látható és hallható jelzéseket ad a sofőrnek, ha az túllépi a megengedett sebességet, például elnémítja a rádiót. Ha nincs bekapcsolva a biztonsági öv, akkor a mobileszközöket kapcsolja le a rendszerről. Ezen túlmenően több szenzorral is fel lesznek szerelve a kocsik, például érzékelik, ha az autónak a holtterébe kerül valami, ahol a vezető nem látja, és jelez.

 

Persze azt tanácsolják, hogy a kezdő vezetők még ne használják ezeket a plusz funkciókat, ugyanis előbb meg kell tanulniuk biztonságosan vezetni az autót, csupán a saját képességeikre támaszkodva. Amikor ez megy, akkor be lehet kapcsolni ezeket az extrákat, viszont ha kapásból az elején már hozzá van ehhez szoktatva valaki, akkor az bajban lehet, ha olyan autóba ül át, ahol ezek nincsenek meg.

 

 


Kapcsolódó cikkek