Jég veled: le lehet győzni a halált?

2015. október 29. 10:53 ujnemzedek.hu
Egyre népszerűbb a halál utáni lefagyasztás, azt várják, hogy a jövő majd gyógymódot hozzon.

Egy szép napon mindenkinek eljön a pillanat, amikor megáll a ketyegő: kihúznak minket az emberiség nagy leltárkönyvéből, porból lettük, porrá leszünk, és ki-ki meggyőződése szerint megszűnik létezni, vagy tovább folytatja kalandozásait hitrendszerének megfelelően egy túlvilági helyen.

 

A kellemetlen tényt viszont nem lehet kikerülni. Ez pedig az, hogy amint megszűnik a keringés és a légzés, a testünk azonmód elkezd bomlani. Sejtről sejtre, szövetről szövetre nyammog minket az enyészet, mígnem csak a csontvázunk marad. Na, ezt próbálják kiküszöbölni a mélyhűtés (cryonics) hívei.

 

A PBS csatorna stábja meglátogatta az egyik ilyen központot, ha megy az angol, nézd meg! 

 

A dolog lényege az, hogy a halál beállta után valaki fogja földi porhüvelyünket, és azonnal jégre teszi, megakadályozva ezzel azt, hogy meginduljanak a bomlási folyamatok. (Ezért áll el a mélyhűtőben bármi hónapokig, és ezért találnak a magas hegyeken szinte tökéletes állapotban holttesteket.) Persze ez nem minden, hiszen a balzsamozással is egész jó eredményeket lehet elérni, szóval ha csak a holttest megőrzése lenne a feladat, akkor ez is megtenné. Viszont a mélyhűtés-pártiak azt szeretnék, hogyha pár évtized(évszázad?) múlva az orvostudomány megoldja ezt az egész halál-mizériát, és valamilyen módszerrel életre tudnák kelteni őket.

 

"Maga az, Jani bácsi?"

 

Amerikában erre már komplett iparág épül, a módszert még a hatvanas években dolgozta ki egy Robert Ettinger nevű tudós (azóta már ő és közeli hozzátartozói is egy mutatós krómacél tartályban várják azt, hogy egy szép napon valaki visszarángassa őket az élők birodalmába). A szolgáltatás alsó hangon 28000 dollárba kerül, ez cirka nyolcmillió forintot jelent. Ezért a pénzért a klinikai halál beállta után azonnal jön a jegesember, majd előkészítik a testet a hűtésre. A folyamat végén egy nagy, hideg tartályban végzi a test, és ott várja a halál ellenszerét.

 

Az egyik nagy vállalat weboldalán azt írják: a módszer úgy működik, hogy a sejtekben található víz 60%-át kicserélik különböző tartósítószerekre, majd a hűtéssel egyre lassítják azok anyagcseréjét, amíg el nem érik a -124 fokot, amikor az egész folyamat leáll. A dologból hiányzik a jegesedés, tehát nem is annyira lefagyasztásról beszélünk, mint inkább lehűtésről.

 

 

 

A történetben egy a bibi: senki sem tudja, hogy működik-e a dolog. Vajon sikerül-e valaha megtalálni a módot, hogy legyőzzük az elmúlást, és ha igen, mikor? Tényleg jó lesz ez a módszer, és sérülések nélkül, fütyörészve fognak kimászni a tartályból az újraélesztett páciensek?

 

Az biztos, hogy a test hűtése nem hülyeség, mert a szívsebészetben és az agysebészetben is használják, olyan operációkat lehet így elvégezni, amelyeket normális esetben esélytelen volna, illetve balesetek, lőtt sérülések esetén időt tudnak nyerni az orvosok – de hogy a teljes mélyhűtés megoldás volna-e, azt csak a jövő tudja majd igazolni. A legjobb üzlet mégis az, hogy a szolgáltató nem ígér, csak bizakodik a jövőben, aztán akinek kedve (és pénze) van, az foglalhat magának egy tartályt.


Kapcsolódó cikkek