Íme néhány app, ami megmenthet, ha megtámadnának az utcán

2016. július 14. 09:25 ujnemzedek.hu
A szexuális erőszak vagy például az emberrablás ellen is jól jöhetnek ezek az új alkalmazások.

Igen fontos téma manapság, hogy a szexuális erőszak elkövetői ellen felhasználjuk a modern technológia által nyújtott lehetőségeket. Ilyen lenne például az okostelefon, ami 2016-ban már szinte mindannyiunk zsebében ott lapul és talán a leggyorsabban használható eszköz lehet, ha baj van. Ennek megfelelően nem egy és nem kettő applikáció készült a szexuális erőszak megelőzésére, sőt a Fehér Ház 2011-ben kiírt egy pályázatot, amiben olyan alkalmazásokat kerestek, amivel meg lehet előzni a bajt. Sajnos csak több-kevesebb sikerrel, ugyanis nincs olyan alkalmazás, aminek ne lenne valamilyen gyerekbetegsége, így lehet, hogy még mindig az "okostalan" paprikaspray-yel vagy a legális önvédelmi fegyverekkel járunk a legjobban.

 

Online őrnagy? 

 

Az egyik ilyen alkalmazás az OnCamera, aminek egy látványos bemutató filmet is csináltak, ami egy kihalt parkolóházban kezdődik, ahol nyílik az ajtó. Belép egy magányos nő, halad az autója felé, mikor hirtelen oldalról, az oszlop takarásából feltűnik egy sötét ruhás figura. "Mit tennél, ha egyes egyedül lennél valahol... Aztán már nem?" - jelenik meg a kérdés a baljós jelenet felett. Nézzük is meg:

 

 

 

Az alkalmazás lényege, hogy mindössze két gombnyomással elérhető egy központ, ahol egyenruhás emberek (akik nem rendőrök) várják a hívásokat, és hogyha kapcsolódik hozzá egy áldozat, ő meggyőzi a támadót, hogy most még nem bűnös. Ha viszont megteszi, amit akar, már bizonyítékuk lesz ellene (az áldozat kamerája is működik, mindent rögzít), és perceken belül ott lesz a rendőrség (amit a hívással egy időben riasztanak is). A film szerint természetesen a támadó mérlegeli a helyzetét és szépen elmegy. 

 

Ez mind szép és jó, de azon kívül, hogy eddig még nem történt pozitív példa (mondjuk negatív sem), amikor valaki használta volna az alkalmazást, és hogy az app 18 dollárba kerül havonta, ha megtámadnak, ha nem, rengeteg további buktatója van a használatának. Az Index által megszólaltatott önvédelmi oktató például felsorol egy csomó olyan körülményt, aminek működnie kell ahhoz, hogy ez az app megmentsen minket, a lista végére pedig egyértelműnek tűnik, hogy az egész egyáltalán nem életszerű. Ezeknek mind teljesülnie kell:

 

- A támadó magatartása konkrét és egyértelmű, és ezt mi időben felismertük.

- A támadás szemből történik, vagy van időnk a támadó felé fordulni.

- Az alkalmazás használata gyorsabb, mint elszaladni.

- A támadó nem takarja el az arcát, nem visel napszemüveget, kapucnit, sapkát.

- Van nálunk feltöltött mobiltelefon hálózati és internetkapcsolattal, éppen nincs bejövő hívás, ami megszakítja az alkalmazás működését.

- Nincs rajtunk kesztyű, a kezünkben csomag, a kezünk nem sérült, vizes, illetve minden egyéb módon alkalmas arra, hogy a mobiltelefont elővegyük, a képernyűzárat feloldjuk, az alkalmazásba belépjünk és azt elindítsuk.

- A kezünk nem remeg és nem csúszik ki belőle a mobiltelefon.

- Megfelelőek a fényviszonyok a kamera használatához.

- A támadó mozdulatainkat (főleg a zsebbe nyúlást) nem értelmezi úgy, hogy fegyverért nyúlunk és nem indítja el közben a támadást.

- A támadó érti azt a nyelvet, amelyen az alkalmazás szól.

- A támadó a támadással megvárja, amíg az alkalmazás a figyelmeztető szöveget lejátssza.

- A támadó olyan tudatállapotban van, hogy felfogja, amit hall, megérti a figyelmezést.

- A támadó nem hiszi blöffnek azt, amit lát és hall.

- A támadó gondol a következményekre, érdeklik a következmények.

- Nagyfokú stressz, ijedtség mellett képesek vagyunk a mobiltelefon alkalmazását kezelni és egyszerre szemmel tartani a támadót.

- Fenyegetéses, erőfitogtatásos, vagy rablásos helyzetekben a támadót nem sarkallja támadásra az a tény, hogy rögzítettük az arcát.

- A támadó egyedül van, vagy több támadó esetén a fenti feltételek külön-külön az összes támadóra nézve is érvényesülnek.

 

Arról nem beszélve, hogy a legtöbb szexuális erőszak éppen az áldozat kiszolgáltatottsága miatt valósulhat meg, a támadók legtöbbször ismerik az áldazataikat és szokásaikat, így a négy fal között történik az, ott pedig aligha nyújthat megoldást az app. Nos, talán egyértelmű, hogy bár jó ötletnek tűnhetett elsőre egy gyors online stream szolgáltatás támadás esetére, nem ez a megoldás forradalmasítja majd a szexuális erőszak elleni védekezést. A egyik amerikai állami rendőrség is inkább a paprikaspray-t javasolja az OnCamera helyett. De akkor van más alkalmazás, ami jobb lehet? 

 

Amikor a barátok védenek

 

A fent már említett, 2011-es Fehér Ház-pályázaton a Circle of Six (A hatok köre) alkalmazás volt az egyik nyertes. Az OnCameránál jóval egyszerűbb és ránézésre hatékonyabb applikációt eredetileg szexuális erőszak veszélyének kitett egyetemistáknak készítették. Nancy Schwartzman, az alkalmazást készítő start up egyik tagja maga is nemi erőszak túlélő és az alkalmazást már több mint 300 ezren használják a világban. 

 

 

 

Az app lényege, hogy mindössze egy gombnyomással tudjuk értesíteni azt az előzőleg beállított hat embert, akit kijelöltünk. Ez lehet családtag, barát vagy kolléga, a lényeg, hogy megbízzunk bennük. Ha a térképen megtalálható rajzszögre kattintunk, akkor mind a hatan megkapják az áldozat koordinátáit és az üzenetet, hogy "bajban vagyok, gyere értem!" Nagy előnye, hogy ha hat embernek szólunk, sokkal nagyobb eséllyel találunk olyat, aki reagálni tud az SOS helyzetre. Az alkalmazás az eredeti ötlet mellett jó szinte bármilyen vészhelyzetre, az egyik ikonnal üzenetet tudunk küldeni, hogy hívjanak fel minket, egy másik ikonnal pedig hasznos információkat tudhatunk meg.

 

A Cosmopolitan magazin azt írja róla, hogy "Az app, amit minden nőnek most rögtön le kell tölteni", a Time magazin pedig, hogy "Az összes védelmi app közül a Circle of 6 a kedvencünk". Nem véletlenül lett díjnyertes a Fehér Ház pályázatán, ha éjszaka elmész bulizni, csak ajánlani tudjuk. 

 

Az OnWatch figyel

 

Ennek az alkalmazásnak is a lelke egy támogatói hálózat, ami a barátaidból áll. Itt mindössze az a különbség, hogy nem is kell feltétlen a telefonhoz érni, ha veszélyhelyzetben vagy, persze ez a funkció is működik. Mindössze annyi a dolgod, hogy megbecsülöd, hogy azon a helyen, ahová mész, mennyit tartózkodsz majd. Például, ha lemész a Margit szigetre futni és tudod, hogy egy óra múlva már otthon leszel, beállítod az app riasztóját 1 órára, és hogyha akkor nem nyomod le, mint az ébresztőórás szundit, akkor egyből riasztja a barátaidat. Pontos hellyel, segélykérő üzenettel. 

 

Valószínűleg ez a legjobb, mert ilyen appból van bőven

 

Ezen a logikán működik a Kitestring alkalmazás is, ami bizonyos időközönként rádír chaten, és hogyha nem válaszolsz, egyből riasztja a barátokat. Az ELLE tesztjén legjobbnak bizonyuló BSafe is ilyen logikán alapul, plusz a folyamatos figyelést ötvözi az OnCamera egyetlen igazán hasznos funkciójával. Így aztán ha probléma van, automatikusan bekapcsolja a telefon kameráját és mikrofonját is, ha később szükség lenne bizonyítékokra. 

 

A felsorolt appok az OnCamerán kívül mind ingyenesek. 


Kapcsolódó cikkek