Így kell kinéznie egy nőnek a muszlim férfiak szerint

2014. január 9. 14:29 HáEsz
A muszlim világban a nők öltözködése központi kérdés. Nem mindegy ugyanis, hogyan mutatkoznak mások előtt. Egy felmérésből kiderült, hogy melyik országban mit gondolnak megfelelő viseletnek.

A felmérést Tunéziában, Egyiptomban, Libanonban, Pakisztánban, Szaúd-Arábiában és Törökországban végezték. A kutatás eredményeképp kiderül, hogy a muszlim férfiak többsége minimum azt elvárja, hogy a nők haja ne látszódjon ki – ugyanakkor a többséget nem zavarja, ha az arcuk látszik.

A legliberálisabb országok Libanon és Törökország (ők a kisebbség) voltak, ahol a férfiak negyede nem bánja, ha a hölgyek haja is kilátszik.

A legszigorúbban Szaúd-Arábiában veszik a nők öltözködését. A lányoknak onnantól kezdve, hogy megjött az első menstruációjuk, teljes testüket elfedő fekete leplet, úgynevezett abaját kell hordaniuk.

Emellett a szaúdi nők többsége nikábot (2-es kép), azaz az arcot eltakaró fekete kendőt visel, amin csak a szemnek hagynak egy rést. Itt férjük illetve édesapjuk dönti el a nőknél, hogy kilátszódhat-e az arcuk, vagy csak a szemüket tehetik „közszemlére”.

A felmérésben a képünkön látható variációkat mutatták a férfiaknak és megkérdeztek tőlük, hogy szerintük melyik a legmegfelelőbb viselet. A válaszadók nagy része a 4-es variációt, a hajat teljesen eltakaró fehér kendőt (hidzsábot) viselő hölgyet választotta.

Miért is?

Nekünk ebből nyilván az jön le, hogy nem éppen kedveskedés a gyengébbik nemmel szemben ez a korlátozás. A Korán szerint azonban ez arra szolgál, hogy megvédje a nőket a férfiak sóvárgó tekintetétől.

Ettől függetlenül a nők jogai Szaúd-Arábiában a legkorlátozottabbak: nem vezethetnek autót, nem utazhatnak férjük vagy más férfi családtagjuk engedélye nélkül, és étteremben sem étkezhetnek egyedül, nem állhatnak be egy sorba idegen férfiakkal. 

Az arab világban a nőknek csupán az utcán kell fátyolt viselniük, otthon szabadon mozoghatnak. Fő feladatuk a gyermeknevelés a lakás pedig a fő életterük.