Igazából a madarak is mondatokban csipognak

2016. március 29. 07:02 ujnemzedek.hu
A japán cinke például azért nem érti, ha füttyögsz neki, mert sületlenségeket beszélsz. True story!

Japán kutatók azt állítják, bizonyítékuk van rá, hogy a cinegék saját szintaxist használnak az összetett üzenetek közvetítésére – vagyis a kiadott hangokat bizonyos szabályok alapján szószerkezetekké és mondatokká kapcsolják össze. A dokik szerint az általuk vizsgált japán széncinegék (Parus minor) három "kifejezést" is használnak - az iflscience.com által idézett tanulmányban ezt A, B, és C "kóddal" jelölték - de ami a lényeg: ezek ritkán fordulnak elő önmagukban. 

 

 

Általában kombinálva használják őket

 

Dr. Szuzuki Tositaka és kutatócsapata megfigyelte, hogy a gyakran ragadozók áldozatául eső kis madarak bizonyos sorrendben adnak ki hangokat, hogy figyelmeztessék a többieket az ellenség közelségére. Aszerint, hogy mit csicseregtek, a fajtársaik vagy ragadozó után kutatva fürkészték a horizontot, vagy félelem nélkül közeledtek hozzájuk. 

 

 

A kutatás során a szakértők megváltoztatott sorrendben játszották le a hangokat. Ha a madarak számára ismert sorrendtől eltérő kombinációban reprodukálták őket, általában nem történt semmi – nyilvánvalóan annak a hangsornak nem volt semmi értelme a madarak számára. A tudósok szerint lehetséges, hogy nemcsak a japán széncinegék, hanem más állatfajok is hasonló módon kommunikálnak.


Kapcsolódó cikkek