HPV-elleni oltást kaphatnak a hatodikos lányok

2014. január 27. 09:49 eduline.hu
Az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint a hatodik osztályba járó gyerekek iskolai kampányoltások részeként kaphatják meg ingyenesen a védőoltást.

Várhatóan a következő tanévben kezdik el oltani a 12-13 éves lányokat a méhnyakrák kialakulásában jelentős szerepet játszó humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinával.

A HPV16 genomja (kép: Wikipedia)

Az egészségügyi államtitkárság úgy tájékoztatott: a hatodik osztályba járó gyermekek iskolai kampányoltások részeként kaphatják meg ingyenesen a védőoltást. Az átoltottságra nagy szükség van, hiszen Magyarországon háromszor annyi áldozatot szed a méhnyakrák, mint Európa más országaiban.

A humán papillomavírus (HPV vagy Human Papillomavirus) egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Több mint 150 különböző humán papillomavírus típust azonosítottak. Egyesek szemölcsöt, mások szubakut lefolyású fertőzést okoznak, mely daganatot megelőző állapotot is jelenthet. A vírus bőrdaganatokat, de főleg méhnyakrákot és egyéb genitális rákot okozhat.
A HPV egy igen gyakran előforduló vírus. Az egész világot tekintve, a HPV az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus; a világ lakosságának 80%-a (5-ből 4 ember) a vírus valamely fajtájával megfertőződik életében legalább egyszer. Ha a fertőzés megtörténik, az esetek legnagyobb részében a test immunrendszere megszabadul a vírustól bármely egyéb beavatkozás nélkül. Sokan nem is tudják meg soha, hogy fertőzőttek voltak. (Wikipedia)


Kapcsolódó cikkek

Egy évvel ezelőttMalala Juszufzai egy átlagos tininek számított. Matekot és kémiát tanult,rajongott Angelina Joliért, a divatért és a gasztronómiai műsorokért. Malala mamár nem átlagos tini: ő volt az idei Nobel-békedíj egyik legesélyesebb jelöltje.
olvasd tovább