"Holnap" már nyomtathatsz magadnak pizzát is

2014. január 2. 14:49 ujnemzedek.hu
Egy amerikai cég azt ígéri, hamarosan piacra dobnak egy olyan 3d-s nyomtatót, ami annyira olcsó lesz, hogy szinte bárki vehet magának egyet.

Hogyan működik? Nyomtatáskor a gép beolvassa a modell adatait és sorban egymásra illeszkedő rétegeket képez folyadékból, porból vagy sík lemezekből, ilyenformán fokozatosan felépíti a modellt a metszetekből. Ezeket a rétegeket, melyek alakra és vastagságra megegyeznek a virtuális modell metszeteivel egymáshoz köti vagy automatikusan egymáshoz tapadnak.

1955-ben Jim Bredt és Tim Anderson egy tintasugaras nyomtatót úgy alakított át, hogy ne tintát fecskendezzen papírra, hanem olvasszon egymásra rétegeket térbeli objektumok elérése céljából. A ráolvasztásos (FDM=Fused deposition modeling) módszert az 1980-as évek végén fejlesztették ki és 1990-re készítettek ennek alapján piacképes gyártmányt.

A rendszerek folyamatosan fejlődnek és egyre többen próbálják kihasználni a gyors és személyre szabható szolgáltatás előnyeit. Az egyik amerikai ékszergyártó cég honlapján már magunknak tervezhetjük meg álmaink ékszerét, majd ezeket után élőben megnézhetjük, ahogy a gép legyártja a modellt. Ha tetszik a végtermék, akkor az ékszerészek elkezdik a valóságban is legyártani, természetesen szintén nyomtatással, de már különleges fémekből.


Néhány éven belül egyszerű hétköznapi tárgy lesz, olyan mint ez a hagyományos gép (kép: All-free-download)

Hamarosan elkészül az ugyancsak ilyen eljárással gyártott alkatrészekből álló Urbee 2 nevet viselő auto is.Természetesen a hadiipar is szívesen használja ezt a technológiát. Nemrég olyan pisztolyról cikkeztek a lapok, amely simán átcsúszik a hagyományos fémkereső kapukon, hiszen műanyagból lett nyomtatva.

Idén nyáron háromdimenziós nyomtatással készült ruhát mutattak be a Párizsi Divathéten és szinte minden nap érkezik egy-egy új tudósítás arról, mire „jó” még ez a technológia.

A NASA például pizzát és egyéb ételeket készítő 3D-nyomtató prototípusát rendelte meg. 28 millió forintnak megfelelő összeget kapott a Systems & Materials Research Corporation ételek nyomtatására alkalmas berendezés fejlesztésére. A kütyü csokoládét már képes készíteni.


Kapcsolódó cikkek

Zsombori Balázst az Ifjúsági Tudományos és Innovációs TehetségkutatóVerseny győztese delegálta a Magyar Innovációs Szövetség a stockholmiNemzetközi Ifjúsági Tudományos Szemináriumra, valamint a Nobel-díjak átadásánakünnepségére.
olvasd tovább