Hiszed vagy sem: itt vannak a legdurvább konteók

2015. szeptember 14. 12:42 ujnemzedek.hu
Nagy kamu volt a Holdra szállás, űrlényeket bújtat az amerikai kormány, a globális felmelegedés meg kacsa.

És ezek még csak a legismertebb összeesküvéselméletek - van ám ezeknél jóval cifrább is. De először ismerkedjünk meg magával a kifejezéssel.  Az összeesküvés-elmélet vagy más néven konteó (angolul: Conspiracy theory, szó szerinti fordítása: konspirációs teória), egy olyan közéleti álláspont, amely feltételezi, hogy részben vagy egészében feltáratlan vagy indokolatlannak látszó események, cselekmények mögött egy általa megnevezett csoport áll - olvasható a Wikipédián. Egyes források szerint a fogalmat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, azaz a CIA találta ki, hogy lejárassa azokat, akik a John F. Kennedy halálának hátterében nem a hivatalosan elfogadott álláspontot vallották. Az összeesküvés-elméletek híveit konspiracionistáknak (a latin: conjuratio, magyarul: összeesküvés szóból eredően), míg azokat akik elfogadják az események hivatalos változatát, konvencionalistáknak nevezzük.

 

Ez eddig oké, de a lényeg kimaradt:

 

Miért van szükségünk az összeesküvés-elméletekre?
 

David Aaronovitch Vudu-történelem című könyvében tök egyszerű magyarázatot ad: szerinte a konteók kiagyalóinak többsége egyszerű (általában politikai) vesztes - olyan figura, aki valamely jelentős folyamatban a tápláléklánc aljára került. Abban az esetben, ha be tudja bizonyítani, hogy nem ő tehet a vesztes-státuszba kerülésről, hanem mondjuk a gyíkemberek vagy a chemtrail, akkor a gond nyilván nem vele, hanem az ellenfél kegyetlenségében rejlik. Ugyanakkor, ha jobban meggondoljuk, sokkal egyszerűbb bitang nagy kamunak bélyegezni a globális felmelegedést, mint hogy tegyünk is a dolog ellen.

 

 

Oké, a dolog logikus. Csakhogy a megrögzött konteósok eszméletlen dolgokat képesek összematekozni. Az amerikaiak 18 százaléka például hiszi és vallja, hogy a 13-as szám balszerencsét hoz, 28 százalékuk pedig biztos benne, hogy "13 sátánista család uralja a világot". 18 százalékuk abban hisz, hogy a Nap kering a Föld körül, a népesség 15 százaléka pedig úgy gondolja, a televízióadásokban olyan rejtett kódok és rezgések bújnak meg, amelyek képesek irányítani az emberek tudatalattiját. És akkor az alakváltó hüllőket már fel sem hozzuk (négy százalék!)

 

 

...és akkor a kedvenc összeesküvéselméleteink
 

5. Paul McCartney már rég halott

A Beatles tagja a konteófüggők szerint 1966-ban autóbaleset áldozata lett. Hogy ennek ellenére hogyan lehet még mindig életben? Nos, a Beatles akkoriban volt sikerei csúcsán, így a tragédiát titokban tartva kerestek gyorsan egy ál-Pault. Priceless!

 

4. Láthatatlan repülőkkel kísérletezik az amerikai kormány

Komoly: egyes arcok komolyan állítják, hogy 1934-ben, a Philadelphia-projekt keretében (a sztoriban szerepel valami antigravitációs fúzióelmélet is) az amcsik eltüntettek egy egész repülőgép-anyahajót. Hogy a hajó végül meglett-e, arról infónk nincs, de ugyanezek az arcok azt is tudni vélik, hogy a fejünk fölött már 70 éve láthatatlan repülőgépek cikáznak fel és alá. Nice!

 

3. A 2005-ös Katrina hurrikánt George W. Bush rendelte meg

...hogy tegye a földdel egyenlővé New Orleanst. És nem más állítja ezt, mint Hollywood sztárrendezője: Spike Lee. 

 

2. Operation Highjump

A II. világháború vége nem egészen úgy alakult, ahogy azt a törikönyvek írják: a nácik ugyanis egész élhető körülményekre bukkantak (hol máshol, mint) az Antarktisz alatt, Hitler így sunyiban megalapította a 4. Birodalmat. Azóta is ott élnek, nyilván T-Rexeken lovagolva.

 

1. A Holdra szállás csak egy tévés trükk volt.

 Az 1969-es Hold-expedíció soha nem történt meg: az amcsik a fokozódó űrversenyben fogtak néhány kamerát, és a NASA nevadai bázisának fokozottan őrzött  az 51-es körzetben forgatták le az egészet.

 

Ha érdekelnek a konteók, és további összeesküvés elméletekre fáj a fogad, akkor kattints a konteo.blogrepublik.eu blogra. Jó vadászatot!