Gyógyszerrel hibernálnák az amerikai katonákat

2014. november 27. 10:42 ujnemzedek.hu
A sebesült katonák vérkeringését lelassítanák, hogy túléljék az utat a műtőig, jelenleg még dolgoznak a gyógyszeren.

Amikor egy katona megsebesül a harcok közben, akkor a sérülés súlyosságától függően minél gyorsabban orvoshoz kell juttatni. Ám a harc nem olyan dolog, hogy addig megáll, amíg kiviszik onnan a sebesültet, így aztán minden perc számít. Az amerikai hadsereg egy ausztrál egyetemmel közösen olyan gyógyszert fejleszt, mely nagyobb esélyt ad a sebesült katonáknak a túlélésre.

 

Azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszer hatására lelassuljon a szervezet vérkeringése, ezzel csökkentve az elvérzés kockázatát, de ne annyira, hogy az károsítsa az agyat. A tábori sebészek „platina tíz percnek”nevezik azt a tíz percet, melyet a sebesülés pillanatától kezdve számolnak, és amin belül a sérültnek jó esélye van arra, hogy megússza élve.

 

„Az iraki és afganisztáni hadműveletek során a szövetséges haderők veszteségeinek 87%-a abban a fél órában történt, amíg a sérülteket megpróbálták orvosi ellátáshoz juttatni.” mondta Geoffrey Dobson professzor, a James Cook Egyetem munkatársa. „Az elesett katonák negyede olyan sebet kapott, melyet gyógyítani lehetett volna, esetükben az idő volt az, ami végzett velük.”

 

 

Helikopteres mentés egy BlackHawk-helikopterrel (Kép:mercyflight.org)

 

A probléma az, hogy ha egy katona súlyos vérveszteséget és agysérülést szenved, akkor az, ami a testnek jó ellátás lenne, az az agyat fogja károsítani, illetve fordítva.

„Ha túl magas vérnyomást generálunk, akkor a katona elvérzik, ha túlságosan lelassítjuk, akkor agykárosodást szenved”.

Kétfajta gyógyszerrel kísérleteznek. Az elsőt akkor kell bejuttatni a szervezetbe, miután a katona megsebesül, a másodikat pedig a szállítás megkezdésekor, hogy stabilizálják az értékeket.

 

A gyógyszert főként a különleges alakulatban szolgáló katonáknak fejlesztik, akik olyan helyeken tevékenykednek, ahol nehezen juthatnak orvosi segítséghez.

 

Frrás:Daily Mail


Kapcsolódó cikkek