Felkaroljak a tehetségeket: több tízezer gyerek nyaral az Erzsébet-táborokban

2015. augusztus 11. 12:18 ujnemzedek.hu
Novák Katalin elmondta: többségében hátrányos helyzetű fiatalok üdülnek ezekben a hetekben.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy őszre újabb pályázatot írtak ki, amelyre - ugyancsak jelképes önerő befizetésével - iskolai csoportok jelentkezhettek négynapos osztálykirándulásokra. Mint mondta, a kormánynak az a célja az augusztus 28-áig tartó táboroztatási programmal, hogy a nehéz helyzetű családok gyerekei is gazdagodhassanak nyári élménnyel.

 

 

Közölte, idén a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványon keresztül 6 milliárd forintot fordítanak az Erzsébet-program különböző pályázataira, ezek között az Erzsébet-táborokra, és összességében már mintegy 200 ezren vettek részt ezekben, közülük minden második gyerek. A táborokban a fiatalok teljes ellátást, napi ötszöri étkezést kapnak, továbbá színes, tematikus programokon is részt vehetnek, melyeken például világhírű művészek és sportolók segítségével megismerhetnek egy-egy művészeti vagy sportágat. 
Az Erzsébet-táborokban felfedezett tehetséges fiatalokat felkarolják, és külön tehetségsegítő táborokat szerveznek nekik - emelte ki.

 

 

Nyári napközis táborokat is tartanak, ezeken a gyerekeknek az adott településen vagy a környékén programokat, például kirándulásokat szerveznek.
Emlékeztetett arra, hogy az Erzsébet-programnak csak az egyik pillérét jelentik a gyerekeknek szóló Erzsébet-táborok; minden évben számos más pályázatot is kiírnak családosoknak, nyugdíjasoknak, fogyatékossággal élő embereknek. A programnak két forrása van: az Erzsébet-utalványok forgalmazásából származó 3 milliárd forint és ugyanennyi a központi költségvetésből.

 

Novák Katalin közölte, az Erzsébet-programban az elmúlt négy évben több mint 600 ezren vettek részt, közülük 300 ezer gyerek. Az államtitkár az Erzsébet-programot az elmúlt két évtized legnagyobb szociális üdültetési programjaként jellemezte, amelyet több nemzetközi díjjal is elismertek már. 


Kapcsolódó cikkek