Fejfájási típusok: te melyiket érzed?

2013. november 28. 15:39 ujnemzedek.hu
Ha belegondolunk furcsa, hogy egyáltalán létezik olyan, hogy fejfájás. Az agy maga ugyanis nem okozhat fájdalmat. Akkor mégis mitől van? Szakértők szerint az agyat körülvevő szövetek, erek és idegek generálják a fájdalomérzetet. A teljes kép azonban még előttük sem tiszta. 

Egy biztos: a fejfájás sokakat kínoz, ezért az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb típusokat és azok kezelési módját.

A fejfájósok és átérzett fájdalom típusuk százalékban (Kép:ujnemzedek.hu)

1. Rebound (visszacsapásos) fejfájás: Ez a jelenség azoknál észlelhető, akik egyéb fejfájástípusra (migrénre) alkalmazott fájdalomcsillapítók vagy nátha kezelésére használt orrspray-k használatát túlzásba viszik. Ezzel mindenképp orvoshoz kell fordulni, csak ő tud alternatív gyógyszert felírni.

2. Tenziós fejfájás: Ez a leggyakoribb típus. Nem egy állandó helyen jelentkezik, és általában nem jár erős fájdalommal. Stressz, rossz testtartás okozza. Sokszor a tarkó is belesajog. Ez a fejfájás típus leginkább a nőket érinti. Könnyen kezelhető, aszpirinnel, ibuprofennel. 

3. Fog okozta fejfájás: Sokan csikorgatják fogaikat álmukban. Ez is okozhat fejfájást. Onnan lehet felismerni, hogy általában az arcban is jelentkezik fájdalom. Ha fejfájással küzdesz és épp esedékes a fogorvosi vizsgálat, mindenképpen kérdezz rá, a megoldásokban ő segíthet. 

4. A cluster fejfájás: Ez a típus a legfájdalmasabb forma. A clusterekben, azaz ciklusokban, egy oldalon jelentkező fájdalom inkább férfiakat sújt. A görcsök olyannyira súlyosak, hogy öngyilkos fejfájásnak is nevezik ezt a típust. A görcsök naponta akár többször előfordulhatnak pár hónapon keresztül, amit aztán egy teljesen tünetmentes periódus követ. Alkohol fogyasztás és cigarettázás is kiválthatja. Az orvosok általában oxigénes kúrával (a 100 százalékos oxigén belélegzése) vagy sumatripánnal (orrspray vagy vénásan) kezelik. 

5. Migrén: Háromszor gyakrabban fordul elő nők körében, mint férfiaknál. Fényre rosszabbodik és sokszor hányinger, hányás kíséri. Az ok valószínűleg genetikai, azonban pontosan még nem lehet tudni. Másik oka hormonális lehet. Ibuprofennel vagy szintén sumatripánnal kezelik az orvosok. De te is tehetsz ellene: főleg a menstruáció idején figyelj oda a rendszeres étkezésre és folyadék bevitelre. 

Alkalmi fejfájást okozhat a koffein, a menstruáció, illetve az is, ha túlalszod magad vagy éppen megfáztál.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, hogy ha egy hónapban 15 napnál többször fáj a fejed vagy a fejfájások a fenti tünetekhez hasonlóak.

Azonnali segítségre van szükséged, ha a fejfájás beszédzavarral, ájulásérzettel, arcmerevséggel vagy megmagyarázhatatlan izomgyengeséggel társul, illetve ha az erős fájdalom egy ütés, elesés után jelentkezik.


Kapcsolódó cikkek

A rejtélyes tüneteket először október elején észlelték két diáklánynál azolaszországi Falcone di Bergamo középiskolában, de azóta már nyolc allergiásdiákon tartanak számon, közülük ötnél súlyosak a tünetek.
olvasd tovább