Ezt is megértük: haldoklik a kézzel írás

2014. szeptember 18. 11:37 ujnemzedek.hu
Mert gyorsabb és hatékonyabb az e-mail, viszont a hipsztereknek hála tovább élhet.

Kulturális hozadék

 

A kézírás egyfajta művészet. Noha a latin betűk leírása nem igényel olyan kifinomult technikát, mint például a távol-keleti kalligráfia, a mozdulatok elsajátítása az agyat is tréningezi. Egy francia kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy az agynak egy bizonyos szelete csak a kézírás elsajátításakor aktiválódik.  Írás közben a mozdulatsor letükröződik az agyban, és tulajdonképpen ezt a mozdulatsort jegyzi meg az ember.

 

Tanuláshoz elengedhetetlen

 

Ha az ember leírja azt, amit magol, sokkal mélyebben és jobban rögzül, mintha csak megjegyezni próbálná – ezt bármelyik egyetemista megerősítheti. De nem csak a tanuláshoz, a fejlődéshez is nagymértékben hozzásegít bárkit. Ugyanis amíg a számítógépes pötyögésnél a hibázás azonnal javítható, a kézzel írt levelek esetében a javítás körülményes – és csúnya. Emiatt az ember agya jobban rá van kényszerítve arra, hogy a gondolatait előzetesen már formába öntse.

 

Ez már külön tudomány (Kép:Giphy)

 

Az új generáció lassabb lesz?

Egy tanulmány szerint lehetséges, hogy a kézírás háttérbe szorulásával a gondolkodás is megváltozik. A kézzel íráshoz a bal agyféltekés, lineáris gondolkodás szükséges, azonban a webes tartalmak előretörésével egyre inkább a képi gondolkodás lesz a domináns. Spanncraft Marcellina egyetemi docens szerint a fiatalok kézírása az általános iskola befejeztével kezd el láthatóan elcsúnyulni, mert ilyenkor már sokkal kevesebbet írnak.

 

Retró

 

Azért nincs minden veszve, sokan csak most kezdenek ráérezni arra, hogy a kézzel írt levelek sokkal erősebb emocionális kapcsolatot alakítanak ki két ember között, mintha csetelnének. Persze nem kell teljesen kétségbeesni, hiszen a nyomtatás már ötszáz éve működik, a kézírás mégsem halt ki. (Bár vicces elképzelni, ahogy Mátyás király udvarában sopánkodnak azon, hogy az új könyvnyomtatási eljárás miatt mi lesz a kódexekkel, de hát tartani kell a tempót a tudománnyal)

 

Forrás:metropol


Kapcsolódó cikkek

"A betű mutatja a lelket, aki betűkkel ír, az benyomja ezekbe lelkének képét, így megismerhetjük az írónak a lelkét." Ezt Phalerensi Demetrius athéni szónok mondta kb 400 évvel időszámításunk előtt. Őt tartják a grafológia ősatyjának. Maga az írástudás azonban a XV. századtól kezdett csak szélesebb körben terjedni, így az emberek által leírt betűk különbözőségének is ettől a kortól szentelnek nagyobb figyelmet. A grafológiát nem tekintik külön tudománynak, de Magyarországon 2003 óta államilag elismert szakmának tekintik. 
olvasd tovább