Ezt csípni fogod: így kezeld a szúnyoghelyzetet

2015. június 2. 13:01 ujnemzedek.hu
Összeszedtük, mi használ ellenük, mi nem, és mi az, ami szimplán röhejes.

Már korábban megírtuk, mi alapján választ magának szipkázni való melegvérűt a nyári éjszakák megkeserítője, de a brit tudósok most konkrétan kikutatták, mit szeretnek a szúnyogok: hát legjobban a nullás vértípust, aztán a B-t, és legkevésbé az A-t. Ráadásul az is kiderült, hogy egyes mázlistáknak (ez a teljes populáció kb. 15%-a) hiányzik az izzadtságából az a bizonyos kémiai vegyület, amely azért felelős, hogy a szúnyogok ráakadjanak az illetőre – így tehát őket nem zargatják a vérszívók.

 

 

Hihetetlen, ugye? De van ám ott még meglepetés, ahonnan ez jött!

 

Az ellenség
 

De előtte ismerjük meg Az Állatot, Akinek Már a Zümmögése Is Dühítő. A szúnyogfélék, más néven csípőszúnyogok, valódi szúnyogok vagy igazi szúnyogok (Culicidae) a rovarok (Insecta) osztályának a kétszárnyúak (Diptera) rendjébe, ezen belül a szúnyogalkatúak (Nematocera) alrendjébe tartozó család. A család három alcsaládján belül 41 nemük és mintegy 3500 fajuk ismert. A faj nőstényei (és csakis a nőstények) más állatok, illetve az ember vérét szívják - így lehetséges az, hogy a.) nem csupán rengeteg vírus és betegség, hanem b.) a rendkívül sztereotip, ún. „csajos viccek” terjedésért is ők a felelősek.

 

És hogy a viszketés miért van? Egyszerű: amikor a szúnyog ránk talál, és táplálkozni kezd, a szúrós szájszervével egy olyan anyagot köp a sebbe, ami megakadályozza, hogy a vér megalvadjon szívás közben.  Az immunrendszerünk válasz gyanánt egy hisztamin nevű anyagot választ ki a hízósejtjeinkből, ami a viszketésért és a duzzanatokért felelős. Hát így megy ez.

 

A védekezés

Az egyes régiókban időről-időre megpróbálják elejét venni az inváziónak - a Balaton környékén például május elején végezték az első körös szúnyogirtást (azért ekkor, mert az európai fajok nőstényei átvészelik a telet és tavasszal rakják le petéiket). A szúnyogok nyári létszáma nagyban függ attól, hogy mennyire volt esős a tavasz, és mennyi volt a napos órák száma – ezekből (úgy kb.) előre meg lehet becsülni, mennyi piros pöttyre számíthatnak azok, akik például egy vízparton szeretnék átejtőzni a júliust.  Ez azonban nem azt jelenti, hogy megússzuk a mindenféle riasztó praktikák nélkül a nyarat.

 

 

A legegyszerűbb persze, ha bemegyünk az első drogériába, és megvesszük a nekünk szimpatikus, kenhető/fújható riasztószert. Ezek ára úgy 500-tól egészen akár 2000 forintig terjedhet – érdemes azonban fokozottan figyelni az apróbetűs részt, nehogy olyan cuccot húzzunk be, amire aztán kőkemény allergiás reakciókkal válaszol a testünk. Ha valaki azonban a kemikáliákban nem bízik, akkor bepróbálkozhat házilag összedobható szerekkel is – íme például egy recept, ami állítólag hatásos lehet: 15 milliliter mandulaolajhoz tegyünk 15 milliliter aloe vera gélt és 25 csepp citronella-illóolajat. A kapott krémből csak keveset használjunk, nehogy a szúnyogok mellett a családtagjaink is messzire elkerüljenek minket.

 

Oké, de mi van ezekben a cuccokban?

A legtöbb szúnyogriasztó szerben a hatóanyag vagy pikaridin vagy dietil-toluamid. A hatóanyagtartamot a szereken kötelező feltüntetni, a legnépszerűbb márkák esetében általában 10-30 százalék között mozog.


 

Házi praktikák
 

Ha azt akarjuk, hogy az álmunk a lakásban (sátorban) szúnyogmentes legyen, egy baromi jó módszer van: nem szabad beengedni a vérállatot.  Ehhez az ún. szúnyogháló nyújthat komoly segítséget – ha azonban megtörtént a baj, akkor többféle lehetőség közül válogathatunk. A mindenféle párologtató, elektromos cuccok jó választásnak bizonyulhatnak – itt ügyelni kell arra, hogy például az utántöltő lapka ne fogyjon ki (nincs kellemetlenebb, mint este nyolckor azzal szembesülni, hogy esélyünk sincs feltölteni a masinát). Ha ehhez nem fűlik a fogunk, kezdhetünk dolgokat kikutyulni házilag is – ezek leginkább azon a tényen alapulnak, hogy a szúnyog szaglása meglehetősen kifinomult, így elég könnyű bekavarni neki. Ha például almaecetet teszünk a párkányra egy kis tálkában, akkor attól bebolondulnak a szúnyogok. A különféle illóolajok (borsmenta, narancs, citrom, levendula, rozmaring) fokozott használata is nagy segítségünkre lehet.

 


Tetszik, mi? (kép: Wikipedia)

 

Ami még hasznos lehet: egy kakassarkantyú az ablakba. Nem kell persze durva dolgokra gondolni: a kakassarkantyú latin neve plectranthus coleoides, a balkonládák kedvelt dísznövénye. Küllemre csinos darab, ráadásul jellegzetes kámfor illatának köszönhetően nem csak a szúnyogok, de a molyok is messzire elkerülik.

 

A high-tech majd megment
 

De könyörgöm: ősemberek vagyunk mi, hogy a kiberkor hajnalán mindenféle kencékkel és füstölőkkel küzdünk a (nyári) emberiség egyik legégetőbb problémája ellen? Hát a francokat: rengeteg olyan cucc kapható, ami a technikát hívja segítségül a csípések ellen. Ezek egy része az ultrahang használatával lázad a szúnyoguralom ellen – a Protektor nevű, karóra szerű holmi például így próbálja meg leutánozni a hím szúnyogok szárnycsapásainak hangját (ugyanis a vérre csak a már megtermékenyített szúnyogasszonyok repülnek rá.).

 


Ez fájni fog. (kép: Pinterest)

 

 Akinek azonban akad mit a tejbe aprítania, az nem érheti az Amplecta AMT-100-asánál kevesebbel: a csapda tetején egy UV lámpa csalogatja a szúnyogokat, ez alatt pedig egy ventilátor forog folyamatosan, amely a közel merészkedő rovarokat beszippantja, és bedarálja egy zsákba. Ugye, milyen szépen hangzik?

 

Annyira röhögünk, hogy szúr
 

Nagyon kemény dolgokra bukkanhat az ember, ha egy kicsit mélyebben beleássa magát a szúnyogológiába. Az Anti Mosquito nevű iPhone-szoftvert például – egy nemrég végzett kísérlet szerint az app, hiába a tuti teló, igen kevés sikerrel veszi fel a harcot az enemyvel.  A néphagyományok szerint, aki rengeteg fokhagymát eszik, azt elkerülik a vérszívók, igaz, a környéken mindenki más is, ez azonban ugye mellékes körülmény. De aki használta már a fentebb említett ultrahangos riasztókat, szinte mindig ugyanarról számolnak be: a cucc ugyan hatásos, de olyan a hangja, mintha valaki két emelttel felettünk épp falat fúrna, vasárnap reggel.


Kapcsolódó cikkek