Este hattól reggel hatig lehet tűzijátékozni

2013. december 31. 10:40 ujnemzedek.hu
Szilveszterkor a féktelen bulizás mellé a törvény ismegenyhül, és az évközben egyébként tiltott tűzijáték is engedélyezett lesz.Azonban nem mindegy, hogy a 12 órás „szabadságot” milyen eszközökkel ünnepled.

A legfontosabb, hogy ilyen pirotechnikai eszközt csak a megfelelő helyen vásárolj – tehát nem a piacon az asztal alól előkapott „hé haver ezt nézd kiváló lengyel tűzijáték, akkorát szól mint az állat” típusút.
A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében – a rendeltetésszerű felhasználás során – biztosítható, hogy a pirotechnikai tevékenység ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.

1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket magánszemély egy időben és helyen összesen 1 – 1 kg nettó tömegig tárolhat, míg a csak év végén megvásárolható 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen 3 kg nettó nettó hatóanyag-tartalom tárolható.

A tárolás feltételeit a rendelet részletesen szabályozza. A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:

”¢lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani;

”¢el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos;

”¢más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók;

”¢tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad;

”¢ elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni;

Nem csak veszélyes, tilos is a petárdázás. (Kép:alfahir.hu)

”¢a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni;

”¢a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad;

”¢egy lakóegységen (pl.: lakás, családi ház) belül összesen csak az egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

Továbbra is érvényben van az a 2005. november 23-ától érvényes korlátozás, mely meghatározza, hogy Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni.

2007. december 25-e óta a pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, amelyre a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.


Forrás Rkanet


Kapcsolódó cikkek