Elhízás-járvány: nem a kaja a hibás

2015. október 26. 07:01 ujnemzedek.hu
Egy amerikai tanulmány szerint nem az ételek okozzák a túlsúlyt, hanem az élelmiszerárak.

Ha az elhízásról beszélünk, legtöbben a gyorskajákat és a mozgásszegény életmódot említik, de egy amerikai tanulmány szerint a legkevésbé sem az ételek vagy azok minősége okozza az elhízás járványt. A kutatók szerint még azzal sincs összefüggésben a dolog, hogy mennyit keresünk, vagy milyen környéken lakunk (tehát van-e friss, egészséges élelmiszer a környéken). A CNN által közölt  adatok szerint mindössze arról van szó, hogy ennyire még sosem voltak olcsók az élelmiszerek, tehát a fizetésünk egyre kisebb részét kell étkezésre költenünk, és mi egyszerűen többet vásárolunk belőlük a kelleténél.

 


A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 27%-kal
emelkedett az utóbbi néhány évben
(Kép: All-free-download.com)

 

A kijelentés persze nem mond ellent annak, hogy rengeteg előkészített és magas kalóriatartalmú ételt fogyasztunk, inkább csak kitágítja a kérdést és azt mondja: túl sokat eszünk, mindenből. Tehát nem csak az egészségtelen ételeket hibáztatja, hiszen ha több kalóriát viszünk be bármiből, mint amennyit elégetünk, hízni fogunk. Annak ellenére is, hogy az adatok szerint a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 27%-kal emelkedett az utóbbi néhány évben. A képlet ilyen egyszerű.

 

Az 1900-as évek óta folyamatosan készülnek adatok arról, hogy az amerikaiak testtömeg indexe (BMI - http://hu.wikipedia.org/wiki/Testtömegindex), hogyan változik. Nem meglepő, hogy a növekedés folyamatos, de amíg az 1930-as években a fizetésünk egy negyedét költöttük élelmiszerre, addig most mindössze az egy tizedét.

 

 

A túlsúly nem csak azért probléma, mert nem mutat jól a strandon, hanem a felesleggel arányosan nő a cukorbetegség, a szívproblémák és a stroke kockázata is.

 

 

A szakértők új módszerekkel közelítenék meg a megelőzés kérdését. Nem arra helyeznék a hangsúlyt, hogy az egészséges életmódról szóló reklámokkal és plakátokkal bombázzák az embereket, hanem egyszerűen a lakókörnyezetet változtatnák meg.

 

Kerékpárutakat, biztonságos járdákat és parkokat kell építeni és ezek segítségével kell rábírni az embereket a mozgásra. Emellett természetesen a fiatal generáció oktatása segíthet sokat az elhízás-kór leküzdésében. Az ételek és kalóriák ismerete és az egészséges közétkeztetés hosszútávon is segíthet a világ egyik legnagyobb és legsúlyosabb problémájának megoldásában.


Kapcsolódó cikkek