Egyből négyet: nem is igaz, hogy csak egyféle zsiráf létezik

2016. szeptember 9. 09:39 ujnemzedek.hu
Ha háziállatnak szánnád, jól gondold meg, melyiket választod: kielemezték a zsiráf-genomokat, nagy ám a meglepetés.

Vadállat talán még nem szívatott így meg senkit, mint tette (mint kiderült) a zsiráf: ugyanis a friss eredmények alapján zsiráfból nem is egy fajta van. Hanem négy. Eddig úgy tűnt ugyanis, hogy ránézésre minden zsiráf egyforma - nem csak nekünk, még a kutatók és a szakértők is hasonlóképpen vélekedtek. 

 

 

Aztán most kiderült, hogy végig az orrunknál fogva voltunk vezetve
 

A projektet a kizárólag zsiráfok védelmével foglalkozó természetvédelmi szervezet, a namíbiai Giraffe Conservation Foundation (GCF) indította. Julian Fennessey, a szervezet társigazgatója arra a kérdésre kereste a választ, hogy mennyire hasonlítanak egymáshoz az Afrika különböző területein élő zsiráfok és milyen hatásai lehetnek, ha a kontinens egyik feléből a másikba költöztetik az állatokat, mert eredeti életterük veszélyben van.

 


Mi is meg vagyunk lepve (kép: Pixabay)

 

Az örökítőanyag vizsgálata meglepte a tudósokat. “Az egyes fajok genetikailag annyira különböznek egymástól, mint a barna medve és a jegesmedve. A vadonban nem is párosodnak egymással. Egy kenyai maszáj zsiráf tehát nem találna párra Namíbiában” – emelte ki Axel Janke, a németországi Goethe Egyetem Senckenberg Biodiverzitási és Klímakutató Központjának genetikusa, akit Fennessey kért fel munkatársnak a projektbe. "Teljesen megdöbbentünk az adatok láttán, hiszen a zsiráfok közti szemmel látható – alaktani, illetve a mintázatukat érintő – különbségek minimálisak" – ismerte el a kutató. A zsiráfoknak nemcsak a megjelenésük, de az ökológiai elvárásaik is rendkívül hasonlóak, bár „igazából senki se tudja, annyira nem koncentrált eddig a tudomány ennek a megafaunának a tanulmányozására" – tette hozzá.

 

Az eredmények alapján megállapítható, hogy a núbiai zsiráfból alig néhány ezer példány maradt. Fennessy és munkatársai missziója nem volt veszélytelen, hiszen olyan területeken gyűjtöttek mintákat, mint a konfliktusokkal sújtott Dél-Szudán vagy a Közép-Afrikai Köztársaság. “Néha életveszélyes szituációkba kerültünk” – mondta  a szakértő.

 

Ahogy azt az origo.hu is írja, a négy újonnan felfedezett fajt természetesen rögtön el is keresztelték: nevük mostantól déli zsiráf (Giraffa giraffa), maszáj zsiráf (G. tippelskirchi), kockás zsiráf (G. reticulata) és északi zsiráf (G. camelopardalis), amelyen belül további alfajként különböztetik meg a núbiai zsiráfot (G. c. camelopardalis). Egyébként – teszi hozzá Fennessy – a nehezen megkülönböztethető, Etiópiában és Szudán déli területein élő núbiai zsiráf volt az, amit európaiak először, mintegy 300 évvel ezelőtt leírtak. Az első megfigyelt zsiráf tehát – az újdonsült nómenklatúra szerint – az északi zsiráfok egy példánya volt.