Édes pofák: ettől függ a cukiságfaktor

2015. október 26. 09:56
A brit tudósok azt próbálták kideríteni: mitől lesz aranyos egy kisgyerek. Az a meglepő, hogy az eredmény a kamaszokra is érvényes.

Ízléseken csak pofozkodni lehet – egy kutatás szerint azonban ez nem mindig igaz. A kutatók most azt próbálták kideríteni, vajon milyen szempontok alapján dönti el egy felnőtt, cuki-e egy kisgyerek. 90 nagykorút kértek meg arra, hogy pontozza az apróságok külső jegyeit. Az eredmény: pufók pofi, kicsi áll, és hatalmas szemek kellenek a felnőtteknek ahhoz, hogy elolvadjanak egy csecsemő látványától.

 

Na, ő cuki. (kép: Pinterest)

 

A St. Andrews Egyetem pszichológia tanszékén a komoly teljesítmény ellenére sem találták fel a spanyolviaszt. Elég csak ránézni a népszerű rajzfilmfigurákra: a Walt Disney cég már évek óta olyan arcokkal dolgozik, melyek első pillantásra szimpátiát keltenek a mozilátogatóban. Ki ne szeretné például Annát a Jégvarázsból?

 

Az efféle eredmények persze csak akkor érnek valamit, ha hasznosíthatók. És a tanulmány rámutat arra is, hogy a kamaszok, tinik, és sztárok használják is. A mindenféle make up-ok, arcfestékek és kozmetikai beavatkozások ugyan nem változtatják kicsi gyerekké a nagyobbakat, azonban ugyanazt a hatást és szimpátiát érik el a szemlélőnél. Elég mondjuk megnézni egy Oscar-díj átadót, ahol a színészek ugyanezekkel a trükkökkel próbálják felkelteni az érdeklődést.

 

Az intelligencia is az arcunkra van írva?

Cseh kutatók arra jutottak, hogy igen. A tudósok szerint első pillantásra okosabbnak látunk valakit, ha a két szeme között nagyobb a távolság, méretesebb az illető orra, illetve az állmérete a megszokottnál termetesebb. A kerek arc, a rövid orr azonban azt sugallja, hogy egy buta emberrel állunk szemben.

 

(dailymail.co.uk)


Kapcsolódó cikkek

Sydney-ben fellőtték a világhálóra az egyik legeredetibb időjárás-jelentő weboldalt. Egy mindenki által ismert mém ad különös és különleges meteorológiai tájékoztatást: a kutyus elmondja, mire számíts odakinn.
olvasd tovább