Dr. Zacher: Innentől beszélünk függőségről

2015. június 15. 13:21
Dr. Zacher Gábor főorvost, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetőjét kérdeztük az alkoholról és a drogokról.

 Korábban írtunk a fiatalok alkoholproblémáiról – Ön, a szakmán belülről mit lát, mennyire „elszálltak” a mai kamaszok-kisfelnőttek?

- Azt gondolom: nem az az évi három szál spangli, vagy egy-két kevésbé józan éjszaka jelenti a problémát. Alkoholista például attól fogva lesz valaki, hogy megváltozik az értékrendje. Az alkohol pont ezért rombol, mert az első helyre kerül, mert az lesz a legfontosabb. Amikor beindul a hamukázás, a hazudozás, az önbecsapás, csak azért, hogy este, vagy éppen napközben berúghasson, beszívhasson az illető, onnantól beszélünk függőségről. De addig – nos, valljuk be, a mi korosztályunk sem volt szentéletű.

 

Nem a legjobb megoldás. (kép: Pinterest)

 

Ha észreveszem, hogy egy hozzátartozóm, barátom túllép egy határt, tehetek valamit azért, hogy segítsek rajta?

- Ilyenkor már a környezet valójában nem sokat tehet. Persze, odamehetek a haveromhoz, hogy figyelj, szerintem gáz, amit csinálsz, hagyd abba. De ha nem hagyja abba, mit csinálok? Még egyszer odamegyek?

Itt belső döntésekről van szó: arról, hogy akarom-e, hogy az adott szer tönkretegye-e az életemet, vagy nem. Ha meghallom a figyelmeztetést, és valóban változtatni akarok, akkor megteszem. Egyéb út nincs: erőszakkal nem lehet senkit sem lehozni semmiről.

 

Felmerül persze a kérdés, hogy mit léphet egy gyerek, ha a szülő kerül folyamatosan „más” állapotba.

- Egy alkoholista szülő egész életre tönkretehet valakit, ez tény. De itt is érvényes az, amit az előbb mondtam: az alkoholista helyett senki más nem léphet ki abból a bizonyos ördögi körből. Ráadásul itt ugye egyből fellép az a tipikus magatartás, ami ellen egy gyerek képtelen védekezni: a „Mit szól bele a dolgomba”, „Ki vagy te, hogy számon kérsz engem” tipikus válaszok ebben a helyzetben. Vannak szervezetek, ahová az alkoholista szülők gyerekei fordulhatnak, de ez sem a függőn segít elsősorban, hanem magán az elszenvedőn.

 

Az alkoholisták országa vagyunk?

Magyarországon körülbelül 800 000 alkoholista van ebben a pillanatban.„Ezért jelent talán nagyobb problémát a pia a többi szernél – egyrészt ugye társadalmilag elfogadott dolog, ha valaki bepityókázik. Másrészt a felnőttek többségének dunsztja nincs a drogokról: egy spangli és egy pálinka elfogyasztása a szülő szemében ma ég és föld, merthogy az ital az ital, az még az „ok锝-kategória. A fű ellenben „kábítószer”.

Körülbelül 15 ezer drogfüggőről beszélhetünk – de épp ezért, a fogalomzavar miatt nem érdemes összemérni a két csoportot.”

 

Az elején azt mondta, hogy nem feltétlenül maga a bulizás jelenti a legfőbb problémát. Akkor mi?

- Hát az, hogy nincsenek kibeszélve a dolgok, családon belül legalábbis semmiképp. A legtöbb szülő hiába veri a mellét, hogy ő bezzeg ismeri a gyerekét, meglepődne, hogy mikről nem tud. Nincsenek beszélgetések, nincs olyan, hogy leülök a gyerekkel – vagy legalábbis egyre kevésbé jellemző a dolog. Az eseteink többségében hatalmas a meglepetés, hogy hát az én gyerekem? Itt? Ilyen állapotban?

 

Mi történik a kórházban? Mire számíthat az, aki annyira szétszedte magát, hogy egy görbébb éjszaka után már ellátásra szorul?

- A nagy berúgások többségében az illető legtöbbször hazakerül, másnapra-harmadnapra kialussza magát, és pont. Ha mégis olyan rossz a helyzet, hogy nekünk kell kézbe venni az illetőt, azon túl, hogy például cukros oldatot adunk be neki intravénásan, egyéb módszernek marad a megfigyelés. Hogy ne hányjon fulladásig, hogy ne tegyen olyasmit, amivel kárt tesz magában. Ami biztos, hogy egy ilyen kórházi éjszakát nem felejt el senki egyhamar.


Kapcsolódó cikkek

27 országban vizsgálták a tinédzserek alkoholfogyasztásiszokásait. Dániában és Nagy-Britániában a legvalószínűbb, hogy egy lány még 15éves kora előtt legalább kétszer lerészegedik. Magyarország a hatodik a megrázóadatokat tartalmazó listában.
olvasd tovább