Diákzsebzár, ötödik kör: tuti tippek bevásárláshoz

2015. február 17. 10:57 ujnemzedek.hu
Aki juszt sem ír bevásárlólistát, és folyamatosan bedől az áruházak trükkjeinek, az eheti a kefét.

Korábban már szó volt a fűtésről, a villanyszámláról, a spórolási trükkökről - most pedig egyenesen rámegyünk a bevásárlásra. Az alábbi tanácsok megfogadását elég csupán kipróbálni - rögtön több marad a zsebünkben.

 

- Attól, hogy bevásárlólistát írunk, még nem leszünk a saját nagyink. A bevásárlólista lehet, hogy első körben felesleges pepecselésnek tűnik, de a.) úgyis elfelejtenénk valamit b.) a lista segíthet abban, hogy foggal-körömmel ragaszkodjunk ahhoz, amit felírtunk - vagyis máris megálljt parancsoltunk az extra költségeknek. A dolgok sorrendbe szedésre ráadásul egy leltárt is feltételez, az pedig a spórolás másik alapja: minden kajashopping előtt vegyük sorba, mi fogyott ki a spájzból, miből van fölöslegünk, és ennek alapján kezdjünk bele a bevásárlásba.

 

- Soha, soha de soha ne kezdjünk unalomból a heti bevásárlásba. Ez inkább kötelesség, meló - így komoly felelősséggel jár.

 

- Ne szégyelljük a kuponozást! Lehet, hogy a postaládában idegesítő a folyamatosan felbukkanó reklámújság, de aki szán egy percet az átlapozásukra, komoly kedvezményekre bukkanhat.

 

Több marad (kép: Pinterest)


- Kutass az alsó polcon - megtalálod ugyanazt a kaját, csak jóval olcsóbban. Régi áruházas trükk, hogy szemmagasságba helyezik azokat a termékeket, amelyek jóval drágábbak, mint szintén kifogástalan, de eldugott társaik.

 

- Érdemes bespájzolni a mirelit holmikból. Hogy miért? Mert nem romlanak meg, azért. Egy hónap múlva 10 perces melóval ugyanazt a salátát tudod elkészíteni, mint a gyorsan romló friss zöldségekből. A hűtő különben is áldott helye a spórolásnak.


-  Legyen nálad szatyor! Most komolyan, ezt magyarázni kell? Otthon biztos akad, és nem elég, hogy spórolunk, de még a környezet is védjük.

 

- Mindig ellenőrizzük a számlát! Simán előfordulhat, hogy a pénztáros elüt egy számot - aztán csak a fejünket fogjuk, és nem értjük, hova tűnt az a plusz kétezres. Simán megéri egy percet matekozni, még akkor is, ha a mögöttünk állóknak ez nem feltétlenül tetszik.

 

- Ne dőljünk be a trükköknek! Mert az áruházak - hiszed vagy sem - nem hagynak csak úgy simán távozni. Az egyik ilyen csel a vásárló lassítása: a meglepetésszerűen szembejövő főzőbemutatók, ételkóstolók célja a rohanás megakasztása, a bámészkodásra ösztönzés. Sőt, ha jobban belegondolunk, a mindenki által keresett húsok, sajtok, tejtermékek és pékáruk sosem egy helyre csoportosulnak, vagyis ahhoz, hogy az alapélelmiszereket beszerezzük, mindig el kell sétálnunk az egész árukészlet előtt. És vajon miért pont a pénztár előtt sorakoznak a csokis és cukorkás zacskók? Mert amíg a fizetésre várunk, nem igazán tudunk egyebet csinálni, mint a nyálunkat csorgatjuk.

 

- És a legfőbb: fogadd meg a tanácsokat - az, hogy legalább megpróbáld a spórolást, valóban nem kerül semmibe!


Kapcsolódó cikkek