De mi lett Petőfi Sándor fiával?

2014. december 15. 11:03 ujnemzedek.hu
A költő eltűnése után a legtöbb irodalomórán véget ér a történet...

Miután Petőfi a Segesvár közeli ütközetben eltűnt, nem csak egy feleséget, de egy fiút is hátrahagyott. Szendrey Júlia 1850 nyarán, Petőfi eltűnése után egy évvel újból férjhez ment, ezúttal egy irodalmárhoz, Horváth Árpádhoz, és három gyereke is született tőle.

Petőfi egyetlen fia, Zoltán, a költő halála után nagyapjához, Petrovics Istvánhoz került, majd egy ideig mostohaapjánál is lakott Budapesten.

 

A fiú az apja természetét örökölte – vonzotta a színpad. Már fiatal korában megpróbált beállni egy vándorszínész-társulathoz, ám felvételét elutasították, sőt, még az iskolaigazgatónak is beárulták, aki megbüntette az ifjú Petőfit. Hetedikes korában nagybátyja, Petőfi István (akihez a költő az István öcsémhez c. versét írta) magához vette.

 

 

 1867-ben aztán sikerült elszegődni egy társulathoz, havi harminc forintos fizetésért. Színészi képességei viszont messze elmaradtak a várttól – gyenge fizikuma és fátyolos hangja miatt nem kaphatott nagy szerepeket. Az sem segített a helyzetén, hogy a próbákat rendre átaludta – az igazgató csak azért nem rúgta ki, mert Petőfi gyereke volt.

 

 

Petőfi Zoltán 1860-ban (Kép:wikipedia)

 

A versírással is próbálkozott, de egy tucatnál is kevesebb alkotás maradt csak fent tőle. Többször fordított franciából.

 

A gyenge fizikum miatt a húszas éveinek elején már komoly betegségekkel küzdött, rokonainál és külföldi fürdőkben is kereste a gyógyulást, ám mindhiába, 22. évesen belehalt a tüdőbajba.

 

 

Az apja 28 volt, amikor eltűnt, Zoltán 22 évesen hunyt el. (Kép:Wikipedia)

 

Érdekes, hogy apjához hasonlóan őt is foglalkoztatta a saját halálának gondolata –  húszévesen már megírta a saját gyászbeszédét.Krúdy Gyula „Zoltánka” címmel színdarabot írt az életéről.


Kapcsolódó cikkek