Boldog párkapcsolat: tegyél le róla, ha nem hiszel magadban

2015. július 22. 11:35 ujnemzedek.hu
Mert ha nincs önbecsülésed, a szerelem is elkerül. Legalábbis ezt állítják a románckutatók.

Ki akarna egy olyan pasit vagy csajt maga mellé, akinek a béka feneke alatt van az önértékelése, és mindenkit sokkal királyabbnak tart magánál? Ugye, hogy nem nagyon akad jelentkező? Na, hát ha párkapcsolati paráktól izzik az agyad (lásd: "Nekem olyan sose lesz") akkor gondold végig, Te vajon hogy állsz saját belső világoddal. Meglepő lehet a válasz - ugyanis kis agyalás után akár az is leeshet, hogy nem igazán vagytok kibékülve egymással.

 


És te mersz-e tükörbe nézni? (kép: Pinterest)

 

Rick Neuert, kanadai prof szerint ilyenkor messze nem az a a megoldás, hogy gyorsan szerzünk magunk mellé valakit - pont az a dolog lényege, hogy az önbecsülésünk attól maximum időlegesen javul, ha azt látjuk, hogy valaki odáig van értünk. Ezek olyan nem gyógyuló sebek, amelyet nem egy másik személy, hanem saját magunk tudunk csak kikúrálni. "A lényeg - mondja a professzor - hogy a belsőséges kommunikációt, ami egy jó párkapcsolat alapja kell legyen, akadályozza meg az alacsony önbecsülés. Ilyenkor az a kép, amit magunkról mutatunk, csak egy kreált valami, nem mi vagyunk, ráadásul aki nem tudja szeretni magát, sokkal könnyebben marad benne egy rossz kapcsolatban - pont azért, mert azt mantrázza, hogy Én vagyok a hibás, Én vagyok a hibás."

 

A Waterloo egyetem kutatói szerint az alacsony önbecsülés egyenlő a megadással - inkább adnak igazat egy veszekedés során akkor is, ha tudják, a másiknak nincs igaza, illetve azért nem beszélnek a problémáikról, mert utána nem érzik magukat biztonságban. "Ez egy ördögi kör, amiből nemigen lehet kilépni - mondta el Neuert - Az egyetlen megoldás, ha az, aki ilyen helyzetben vergődik, megáll egy pillanatra, és beismeri: nem szeretem eléggé magam. Utána pedig felteszi a kérdést: De vajon miért? Ez olyan alap, amire már lehet építkezni."

 

A lélek működése nem arról híres, hogy egyszerű lenne, az önismeret pedig igen kemény meló. Korábbi cikkünkben Szabó Sára pszichológussal a gyerekkori berögződéseket, és annak hatásait jártuk körbe - kattints Ide érte!

  


Kapcsolódó cikkek