Bizarr: Tesla szerelmes volt egy galambba

2014. július 11. 10:45 ujnemzedek.hu
És ezen kívül még volt egy csomó fura dolga, például imádta a hármas számot.

A történelem általában nem szokott fennakadni azon, hogy a legnagyobb lángelmék milyen „defektekkel” éltek együtt. Tesla (1856-1943) fejében annyi kreativitás volt, hogy az lett volna érdekes, ha semmilyen bogara nincs. 146 szabadalma volt, feltalálta a távirányítót, a váltakozó áramú motort, az automatikus szabályozású ívfénylámpát. Ma (július 11.) lenne a szülinapja, mutatunk pár érdekességet az életéből.

 

A hármas szám

 

Tesla valamiért imádta. Egyesek szerint OCD-s (Obsessive-compulsive disorder, kényszeres rendmánia) volt, ezért mosta meg naponta háromszor a kezét, járt körbe minden épületet háromszor, mielőtt belépett az ajtón.

 

Hiperérzékenység

 

Három szobával arrébb hallotta, ahogy ketyeg az óra, sőt, egyes források szerint vaksötétben is négy méterre látott, mint egy denevér.

 

Gyűlölte a gyöngyöket

 

Egyszerűen ki nem állta a látványukat, nem volt hajlandó olyan nővel szóba állni, aki gyöngysort viselt.

 

Cölibátus

 

Nem csak a gyöngyös nőket kerülte, igazából sosem vágyott arra, hogy megnősüljön. Szerinte házas emberek nem sűrűn találtak fel semmit a történelem során, a szex pedig csak hátráltatná a tudományos munkában.

 

Hotelszoba

 

Életének utolsó évtizedét a Hotel New York-ban töltötte. a 3327-es szobában, a 33. emeleten.

 

 

Munkában a Tesla-tekercs (Kép:wikipedia)

 

A galambok

 

Tesla bolondult a galambokért, a hotelszobájába is felvitte őket – egybe pedig szinte szerelmes volt. Azt írta róla: Úgy szerettem azt a galambot, ahogy férfi egy nőt szerethet, és ő is szeretett engem. Amíg velem volt, úgy éreztem, van célja az életemnek.”

 

Halálsugár

 

Állítólag feltalált egy olyan sugarat, aminek a segítségével akár 20.000 repülőt és teljes hadseregeket lehet megsemmisíteni. Teleforce-nak nevezte el, és a harmincas években több újság is cikkezett róla. Végül Tesla kijelentette, hogy New York teljes áramellátása sem lenne elég ahhoz, hogy egy emberben is kárt tegyen a gép.

 

Budapest és a váltakozó áramú motor

 

Tesla egy ideig Budapesten lakott. Egy nap barátjával Szigeti Antallal a Városligetben sétált, amikor hirtelen beugrott neki a megoldás, amin már öt éve gondolkozott, és egy bottal a homokba rajzolta a váltakozó áramú motor működését. 

 

Forrás: Huffington


Kapcsolódó cikkek