Beszéd helyett: így megy az agyadra az írás

2014. február 26. 14:35 kopernicus
Korábban leírtuk, miért jó a blogolás, és miért lehet előnyödre, ha a naplózol. Itt vannak a tudományos magyarázatok arra, hogy miért fontos a betűvetés az agynak.

A homloklebeny színre lép

Nem csak a tervezésért, a problémamegoldásért, hanem magáért a mozdulataidért is ő felel. A homloklebeny a beszédet és az írást is koordinálja.

A fali lebeny visszavág

Az agyadnak ez a része felel azért, hogy megértsd a feléd áramló infóhalmazt – olyasmi tehát, mint egy biosz-szertárban kitenyésztett fordítógép. Olyannyira az, hogy ez a terület sérül, az gondot okozhat a beszéd, vagy az írott szöveg megértésében.

Szakértők szerint azok a könyvek vagy cikkek, amelyeket nagy odafigyeléssel, élvezettel vagy érdeklődéssel olvasunk, nyomokat hagynak idegrendszerünkben. Erről már írtunk - méghozzá Itt!

Miért segíti tehát az írás az emlékezést?

Azon túl persze, hogy egy jegyzettömböt bármikor előkaphatsz annak érdekében, hogy ne kelljen minden információt a fejedben tartanod, az írás maga is jobban belekarcolja a dolgokat a memóriádba. Írás közben a RAS (retikuláris aktiváló rendszer) fedőnevű szektort stimulálod – ez a része az agyadnak felel magáért a fókuszálásért. Vagyis maga a koncentrálás folyamata vési bele az infót mélyebben az emlékezetedbe.

Ez megy a fejedben. (kép: ujnemzedek.hu)

3 különös tény az írásról

-  Ha új tollat próbálsz ki, 97 százalék, hogy a saját nevedet írod le vele először.

-  Az olvasás nem kevesebb, mint 50 százalékkal jobban javítja a szókincsedet, mint a tévézés.

-  Ha írsz, és ráadásul valami olyasmit, amit nem muszájból kell, az körülbelül olyan hatással lehet rád, mintha meditálnál: lelassul a légzésed, és a folyamatos koncentráció során abba a zónába kerülsz, ahol a szavak szabadon áramlanak a papírra. Ha sikerül elérned ezt az állapotot (például azzal, ha naplót vezetsz), az komoly stressz oldóként szolgálhat.


Kapcsolódó cikkek

Egy brit filozófus addig agyalt, amíg sikerült felépítenieegy elképzelést arról, hogy miért nem sikerül betartani az újévi fogadalmakat,vagy miért választjuk a lustálkodást, ha tudjuk, hogy fontos dolgot kéneleintéznünk. Aztán jöttek az orvosi műszerek, és be is bizonyították ezt.
olvasd tovább
Azt gondolnád, hogy az egymás után, hatalmas sebességgel pörgő képek sorozata felfoghatatlan, hát tévedsz. A Massachusettsi Műszaki Egyetem idegtudósai most bebizonyították, hogy ennyi idő alatt is képes az agyad magába szippantani a felkínált képeket.
olvasd tovább