Becsapós lehet az ételallergia

2014. november 24. 08:29 ujnemzedek.hu
A túl sok feldolgozott étel fogyasztása miatt egyre többször allergiának nézik azt, ami nem is az.

Az ételallergiások száma folyamatosan nő - az ijesztő adatok tudósok egy csoportját arra késztette, hogy egy kicsit az okok mögé nézzenek. A vizsgálatok során végül arra jutottak, hogy az esetek többségében nem is a klasszikus allergiáról vagy intolleranciáról van szó, hanem arról, hogy a test így reagál a túl sok feldolgozott étel (mint például a gyorskaják) fogyasztására. És hogy miért jönnek az allergiás reakciók?

 

 

Hát, mert ezekben az ételekben rengeteg adalékanyag van, illetve a valódi hasznos tápérték a feldolgozásnál  valójában elvész.

 

Arra is rávilágítottak, hogy a népességnek összesen 2 százaléka az, aki valóban gluténérzékeny, ezért akik a gluténmentes diétát folytatják, igazából csak a pénzüket szórják anélkül, hogy valóban hasznuk származna belőle.

 

A csapat szembeszáll a paleodiétát folytatókkal is, akik úgy vélik: az emberek nem alkalmasak bizonyos ételek, például a gabona és tejtermékek fogyasztására. Dr. Rob Lillywhite a kutatás vezetője szerint azonban ez is csupán az ember alkalmazkodóképességét mutatja.


Megrövidítik az életünket?

 

Egy korábbi kutatás arra is rámutatott, hogy a feldolgozott élelmiszer túlzott fogyasztása az életünkre is veszélyes.


Bár a 450 ezer férfi és nő adatait elemző 2013-as kutatás csak kapcsolatot mutatott ki a feldolgozott húsok és a korai halálozás kockázata között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést. A kutatók szerint azonban több tényező is magyarázza ezt a kapcsolatot. A hús például sok koleszterint és telített zsírt tartalmaz, amelyek
hozzájárulhatnak a szívkoszorúér-betegség kialakulásához. Ezen kívül a feldolgozott húsokat nitrátokkal is kezelik tartósítás, színezés és ízfokozás céljából, ezek pedig rákkeltő anyagok kialakulását eredményezhetik, ami hozzájárulhat a vastag- és végbélrák, valamint a gyomorrák kialakulásához.

 


Kapcsolódó cikkek

A rejtélyes tüneteket először október elején észlelték két diáklánynál azolaszországi Falcone di Bergamo középiskolában, de azóta már nyolc allergiásdiákon tartanak számon, közülük ötnél súlyosak a tünetek.
olvasd tovább