Bajba kerültél külföldön? Segít a konzuli védelem!

2016. április 21. 10:37 Berei Dániel
A terrortámadások óta már a nyugati nagyvárosokba való utazás előtt is érdemes felkeresni őket.

A közelmúltban végrehajtott terrortámadások azok körében is felértékelték az úgynevezett konzuli védelem szolgáltatásait, akik nem a harmadik világ veszélyes országaiba, hanem csak Európa valamelyik nagyvárosába utaznak el pihenni vagy dolgozni. Még mindig kevesen tudják azonban, hogy 2013 óta minden külföldre utazó magyar állampolgár kitölthet egy űrlapot, amelynek köszönhetően baj esetén ő és a hozzátartozói is elérhetőek lesznek - írja cikkében az Inforádió.

 

 

konzuliszolgalat.kormany.hu weboldalon tájékozódhat az, aki külföldre utazna. Ezen az oldalon rendszeresen frissítik a megtalálható információkat és országra bontva lehet tájékozódni beutazási, ott-tartózkodási és munkavállalási szabályokról, valamint az egészségügyi és a biztonsági helyzetről. Alapvető tájékoztató oldalak mellett létezik még egy aloldal, a konzved.mfa.gov.hu, ahol ha az utazni vágyó állampolgár kitölt egy űrlapot, azzal lehetővé teszi, hogy a konzuli hivatal elérje őt nagyobb baj, például terrortámadás vagy katasztrófa esetén. Az űrlapon ki kell tölteni a nevét, az elérhetőségét, az úti célját, a szállása címét, az ott-tartózkodás időtartamát, valamint az itthoni kapcsolattartója adatait. Így baj esetén őt és a kapcsolattartóját is elérik. 

 

„Ezek az információk már többször nagyon hasznosnak bizonyultak, például olyan szerencsétlen esetekben, amikor adott országban valamilyen robbantás vagy katasztrófahelyzet történt, nagy segítségünkre volt, hogy 24 vagy 48 órán belül tisztázni tudtuk, hogy a regisztrált magyar állampolgárok közül senki nem került bajba” - hangsúlyozta az Inforádiónak Bakos László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium osztályvezetője.

 

 

A konzuli szolgálat tud segíteni a megrongálódott vagy elhagyott iratok pótlásában, a letartóztatott vagy börtönbe került utazó és a kapcsolattartóik összekötésében illetve nagyon kivételes esetekben kölcsönt is nyújt a problémák megoldására. Utóbbinak nagyon szigorú feltételei vannak, például bizonyítani kell, hogy az utazó sehogy máshogy nem tud gondoskodni magáról, önhibáján kívül került ilyen helyzetbe és hogy a kölcsön esetleges nyújtása újabb súlyos érdeksérelemtől óvná meg. Ebben az esetben létezik a hazatérési kölcsön, de nem ez a jellemző segítségnyújtási forma. Ezen kívül vannak olyan országok, ahol nem érvényes a konzuli védelem, ilyenek a háborús vagy katasztrófa sújtotta országok és vannak olyan országok, ahová nem ajánlják a beutazást, mert bármikor rosszra fordulhat a helyzet, ilyen Ukrajna, Törökország vagy Koszovó is. 


Kapcsolódó cikkek