Annyi esze van a varjúnak, mint egy majomnak

2014. december 22. 11:08 ujnemzedek.hu
Orosz tudósok szerint a varjú olyan feladatokat old meg, melyekre az emlősök közül is csak a majom képes.

Persze nem másodfokú egyenlettel próbálkoztak. A következő volt a feladat: adott volt a varjú (nevezzük Petinek) a ketrecben. A kutató becsúsztat neki egy tálcát. A tálcán van három lapocska, rajtuk különböző alakzatok. A középső lapocska a minta, a két szélső alatt pedig egy-egy henger van. Abban a hengerben, melyet a középső lapocskához hasonló mintájú lap fed, két jutalomkukac lapul.

 

 

Hogy nehezebb legyen a dolog, egy kicsit megbolondították a feladatot: a két szélső lapocskán nem pontosan az volt, mint a középsőn. Ha középen két kör volt, akkor a szélső lapok egyikén egy háromszög és egy kör, a másikon pedig két háromszög. Értelemszerűen itt a lényeg az volt, hogy megtudják, vajon Peti képes lesz-e rájönni, hogy milyen logikát kell követnie ahhoz, hogy megkapja a jutalomfalatokat.

 

 

 

Az eredmény sokkolta a tudósokat: Peti különösebb tréning nélkül felismerte, hogy melyik lapocskák alatt várják őt az ízletes kukacok. Nem találgatott, az estek 78%- ban helyesen következtetett.

 

A Texasi Egyetemen dolgozó Antony Wright neurológusprofesszor szerint korábban nem is feltételezték, hogy egy madár ilyen jellegű feladatokat tudjon megoldani. Azt hitték, hogy ezek a viszonylag komplex tesztek csak az emberszabásúaknál működhetnek.

 

Forrás: Daily Mail


Kapcsolódó cikkek