Állatok, amik nagyon furán kommunikálnak

2016. július 27. 12:01 ujnemzedek.hu
Van olyan állat, ami olyan hangon kommunikál, hogy mi azt csak rezgésnek érzékeljük.

Az elefánt

Az afrikai elefánt olyan mély hangon kommunikál társaival, hogy az az emberi fül számára nem hallható. Ezeket a 20 Herz alatti hangokat infrahangoknak hívjuk - épp úgy, mint a szem számára láthatatlan infravörös fénytartományt, mely szintén az ember által látott színek alatt helyezkedik el. Az elefántok "beszédét" mi rezgésnek érzékeljük. Ami még hihetetlen, ezzel a módszerrel elképesztő messzeségig képesek egymással beszélgetni: az elefántok infrahangja 285 km2-es térségben hallatszik. 

 

 

Koboldmakifélék (nem a koboldmaki, az más!

Az afrikai elefánt teljes ellentettjei a koboldmakifélék. Például a testükhöz képest nagy szemük van, fán élnek, picik, illetve a kommunikációhoz használt hangtartományuk 20 ezer Herz felett van. Azaz ezt sem hallja az emberi fül, csak éppen a számunkra értelmezhető tartomány felett szól. Amikor tehát kitátják a szájukat és nem hallunk semmit, nem arról van szó, hogy szegény állat megnémult, csak nem halljuk, mit kiabál. Egyébként egészen elképesztő, a 70 ezer Herz körül mozog a hanghordozásuk, de képesek érzékelni akár a 90 ezres hangot is. A kutatók szerint azért alakult így, hogy elkerüljék a ragadozókat, mert így semmi és senki nem hallja őket a dzsungelben.

 

Prérikutya

 

 

Azt gondolnánk, hogy a szavak az emberek kiváltságai, de nem így van. Ha hiszed, ha nem, a prérikutyáknak saját szavaikkal (pontosabban szavakhoz hasonló, az egyedek által "elismert" hanggal) jelzik bizonyos dolgok jelenlétét. Tehát máshogy kiabálnak embert és máshogy ragadozómadarat. Sőt, egyes biológusok azt is állítják, hogy a prérikutyák meg is határozzák a dolgok milyenségét. A kutatók ezt úgy bizonyították be, hogy különböző színű pólóban küldtek embereket a prérikutyák közelébe, azok pedig mindig máshogy viselkedtek. Ha a sárga pólós ember veszélyt jelentett rájuk, akkor az ő megjelenésekor összegyűltek. Azaz képesek voltak megkülönböztetni a sárga és a kék pólós embert kizárólag a hívás alapján. 

 

Afrikai vakond (gyökérrágó)

 

A föld alatt nem igazán terjed a hang, de még fény sincs egy jó Activityhez. Akkor a vakondok hogy találják meg egymást és hogy beszélnek? Egyszerű, pont úgy tesznek, mint amikor te egy fűtéscsövön jelzed a tesódnak, hogy kész a kaja, jöjjön enni. A fejüket az alagút falához ütik, ami szeizmikus jeleket ad a társaiknak, ez pedig messze a leghatékonyabb módszer, amivel kommunikálhatnak. 

 

Nagy ámbráscet 

 

 

Az ő kommunikációjukban az az igazán érdekes, hogy nemrégiben felfedezték a kutatók, hogy egy csomó-csomó akcentussal "beszélnek" attól függően, honnan származnak. Ez a jelenség, mint tudjuk, az emberek között természetes, de az állatvilágban nagyon ritka. Elég furcsa, hogy ha a Karibi tenger egyik ámbráscete találkozik mondjuk az Indiai óceánból származó átutazóval, teljesen félreérthetik egymást. Bár ennek nincs köze a kommunikációhoz, ideírjuk, mert elég cuki: Amikor egy nagy ámbráscet bajban van, a többiek köréje gyűlnek és fenntartják, nehogy megfulladjon.

 

Szélesszájú orrszarvú 

 

Nem túl guszta, de le kell, hogy írjuk: a szélesszájú orrszarvúk ürülékkel kommunikálnak. Rengeteg üzenetet tudnak elrejteni az ürülékükben (életkorukat, nemüket, nagyságukat, a területük nagyságát és még számtalan dolgot) és ugyanezeket ki tudják olvasni egymás kupacának szagolgatása során. Kutatók megmérték, hogy egy szélesszájú orrszarvú több időt tölt el élete során ürülékszagolgatással, mint a családjával. Nem szép dolog...


Kapcsolódó cikkek