A zenét tanuló gyerekeknek jobb a nyelvérzéke?

2014. február 28. 10:29 ujnemzedek.hu
Ma már szinte semmilyen munkát nem lehet nyelvtudás nélkülvégezni, így fontos, hogy a gyerekek agya fogékony legyen az idegen nyelvekre.Kutatások szerint ezt zenéléssel összekötve lehet elérni.

Ha a gyerekek 7 éves koruk előtt elkezdenek valamilyen hangszeren tanulni, akkor nagyobb lesz a szókincsük, jobb lesz a nyelvtanjuk, és IQ-juk is növekszik - legalábbis a Harvard kutatói szerint. Ez a fejlődés segíti az anyanyelvük és idegen nyelvek elsajátítását is.7 éves kor előtt a legfogékonyabb az az (Kép: cedemis.org)

Ezekben a fejlődés szempontjából nagyon fontos években az agy a legfogékonyabb, és növekedésének 95%-a is ekkor zajlik.

A zene segít abban, hogy érzékenyebb legyen a gyerek a hangokra, ezzel segítve a különböző idegen szavak szép kiejtését is. Ez a képesség egy életre megmarad, tehát a gyerekkorukban zenét tanulók felnőttkorukra is jobb nyelvérzékkel lesznek megáldva.


Kapcsolódó cikkek

A kormány múlt héten tette közzé a Nemzeti Alaptanterv módosításának tervét. Az Nyelvtudásért Egyesület szerint kedvező fejlemény, hogy a tervezet a korai nyelvtanítás megkezdésére már az általános iskola 1-3 osztályában lehetőséget kínál, ugyanakkor feltételeket is kíván szabni.
olvasd tovább