A világ lakossága lassan a duplájára hízik: mennyit zabálunk?

2014. október 22. 12:20 zsombor
Az elmúlt ötven évben elképesztően megugrott a cukor és zsírfogyasztás az egész világon.

Az szinte az egész világra jellemző, hogy jóval többet eszünk, mint az elődeink. Az elmúlt öt évtized alatt 28 százalékkal több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Az Egyesült Államok lakosai tolják a legtöbb cukrot és zsírt, de kínaiak is kétszer annyit esznek már, mint korábban.

 

Az eltérések földrészenként, országonként és kultúránként is nagyok lehetnek. A National Geographic nemrég egy felmérésbe kezdett, hogy bemutassa, a különböző élelmiszer fajtákból hol és mennyi fogy a világban.

 


A bevitt kalóriák 37%-a cukor és zsír– ez közel kétszerese a világátlagnak

 

Egészen durva eredményekre bukkantak. Egy átlagos amerikai 3641 kalóriát fogyaszt naponta. Egy irodai dolgozónak mindössze 1900-2400, egy könnyű fizikai munkát végzőnek pedig 3000 körül van a napi kalóriaigénye. Így nem meglepő, ha elhízik a lakosság, hiszen a naponta bevitt mennyiséggel egy nehéz fizikai munkát végző is elégedett lenne.

 


Egy átlagos kínai, már több húst eszik, mint egy amerikai

 

Azonban nem csak az Egyesült Államokban ugrott meg a fogyasztás. A kínaiak átlagban 3073 kalóriát visznek be naponta - ez a duplája az ötven évvel ezelőtti értéknek. Húsból például kétszer annyit esznek, mint az amerikaiak, viszont sokkal kevesebb tejterméket, cukrot és zsírt visznek be naponta.

 


Búza és rizs: világviszonylatban ez a kettő, amiből a kalóriák 37%-át fogyasztjuk

 

Az ENSZ élelmezési szervezete által közölt 2011-es adatok szerint az emberek átlagosan 2870 kalóriát vittek be naponta – valljuk be, ez sem kevés. A különböző élelmiszerfajtáknál ez volt a megoszlás: gabona/rizs 45%, cukor és a zsír 20%, hús 9 %, tej-és tojás 8 %, zöldség/gyümölcs 11 %.

 


Indiában hagyományosan alanyos a húsfogyasztás

 

Ahogy az adatokból is látszik, rengeteget eszünk és a legtöbb esetben nem a legegységesebb dolgokat. Az elhízásnak pedig rengeteg egészségügyi következménye van a keringési problémáktól a cukorbetegségig.

 

A túlzott kalóriabevitel természetesen minket is érint. Magyarországon az elmúlt húsz évben minden korcsoportban megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma. Ez az egyik oka annak is, hogy hároméves, a gyermekkori elhízást megelőző program indul Dunaharasztiban a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózatával (Epode), az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karával és az Országos Gyermekegészségügyi Intézettel együttműködésében.

 

A program legfontosabb célja, hogy a helyi közösségeket és a közösség tagjait hozzásegítsék az aktív, egészséges életmód kialakításához és annak hosszú távú fenntartásához. A szövetség tagjai először felmérik, hogy Dunaharasztiban milyen mértékű túlsúly, illetve elhízás jellemző a gyermekek egy bizonyos korcsoportjára, majd negyedévente szakemberek segítségével bemutatnak egy-egy egészséges táplálkozással kapcsolatos témát - ismertették. A cél, hogy a város lakóit is bevonják a programba. A szervezők szerint kiemelten fontos, hogy az egészséges táplálkozás népszerűsítéséért ne csak országosan, hanem helyi szinten is tegyenek az emberek.


Kapcsolódó cikkek