Európa csak a családokra építhet

2015. november 9. 09:31 ujnemzedek.hu
Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy a család tud képessé tenni a boldog és elégedett életre.

A jó gazdaságpolitika teremti meg a jó családpolitika alapjait - mondta az emberi erőforrások minisztere a Budapesti Demográfiai Fórum második napján tartott köszöntőjében.

 

Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy a család tud képessé tenni a boldog és elégedett életre, ám ha erre valamilyen oknál fogva mégsem képes, akkor az államnak kell segítenie. A magyar kormány pedig pontosan ezt tette 2010 és 2013 között, amikor a gyermekvállalás még szegénységi kockázat volt egy eladósodott országban - tette hozzá.

 

Az akkori családpolitikának ugyanis két fókusza volt: megszabadítani az adósságtehertől és munkahelyeket teremteni - emelte ki.

 

 

 

 

Balog Zoltán azt mondta, úgy vélik, a családokat jövedelemből lehet erősíteni, ezért is ad a kormány segély helyett inkább munkát, és vezette be az úgynevezett feltételekhez kötött támogatást, amely aktivitásra és cselekvésre ösztönöz.

 

A miniszter az előző évek családpolitikai intézkedései közül beszélt a munkahelyvédelmi akciótervről, amely elmondása szerint több százezer anyának segített abban, hogy a gyereke születése után könnyebben visszatérhessen a munka világába, valamint hozzájárult ahhoz, hogy a női foglalkoztatás napjainkban - az elmúlt évtizedekhez képest - csúcson van Magyarországon.

 

 

Európa csak a családokra építhet
 

Tizennyolc ország politikusai, civil képviselői, egyházi és tudományos vezetői elismerték Magyarország azon törekvését, hogy egy nemzet és egész Európa nem alapozhat másra, csak a családra - hangsúlyozta Soltész Miklós államtitkár a Budapesti Demográfiai Fórumot záró családi napon.

 

"Ha lelkileg is és spirituálisan is hozzá tudunk tenni a családtámogatáshoz, akkor biztos vagyok benne, hogy az a demográfiai helyzet, amely Magyarországon szép lassan pozitív irányba változik, meg fog változni Európában is, és az ilyen alkalmak arra lesznek alkalmasak, hogy bemutassuk, Magyarország valódi családbarát ország, ahol igenis érdemes gyereket vállalni" - fűzte hozzá.

 

 

 

 

A három napon át tartó nemzetközi fórum zárónapján az államtitkár kiemelte, hogy a magyarországi új családtámogatási rendszer mellett az anyagi támogatási rendszer fejlesztése is kiemelten fontos, de legalább olyan lényeges, hogy a családtagok odafigyeljenek egymásra és valódi egységet alkossanak.

 

Novák Katalin ahhoz kapcsolódva, hogy háromnapos nemzetközi demográfiai fórumot rendeztek csütörtöktől Budapesten, elmondta: közös európai probléma a folyamatos népességfogyás. Ugyanakkor minden ország keresi a maga válaszait. Egyes országokban javulnak ezek a mutatók, és ez az azért van, mert "ők nagyszámú bevándorlót engednek be" - fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: mások, köztük Magyarország ezt nem így gondolják.

 

"Mi azt gondoljuk, hogy a belső erőforrásainkra kell támaszkodni, azt kell megnézni, hogy mi az oka annak, hogy nem születik annyi gyermek, amennyire vágynak a fiatalok" - fogalmazott.

 

Novák Katalin hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy elháruljanak a gyermekvállalás előli akadályok.

 

Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár felidézte: a fórum felszólalói egyetértettek abban, hogy a népesedési helyzet megoldása a családokban rejlik. A Budapesti Demográfiai Fórum célja a demográfiai folyamatokkal kapcsolatos kérdéskörök, így az európai népesedés család-, gazdaság-, foglalkoztatáspolitikai és migrációs összefüggéseinek megvitatása, valamint a lehetséges megoldások feltérképezése volt.

 

A szombati zárónapon a Millenáris parkban előadásokkal, játékokkal, táncműsorokkal és családbarát programokkal várták a közönséget. Délelőtt néptáncosok és gólyalábasok közreműködésével felavatták Magyarország családfáját, majd az etnofolk színpadon több népzenei együttes adott koncertet.

 

A Teátrum Galériájában Böjte Csaba A szeretet bölcsője című könyvének fotóiból válogatott kiállítást, valamint Rofusz Kinga, Szalma Edit és Szegedi Katalin grafikusművészek Mesés képek című illusztrációit, a színházteremben pedig a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár Semmelweis ikon című tárlatát láthatják egész nap a helyszínre érkezők. Bemutatkozik továbbá a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége is, a park teljes területén pedig például Míves műhely, Mesterségem címere kalandjáték és Zsonglőr tanoda, a Magyar Posta mesepostája, Márton napi kézműves és gasztronómiai vásár is várja a látogatókat.