A gyerekbarát internet lesz a cél

2014. március 13. 10:47 ujnemzedek.hu/MTI
Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalnak lehet majd jelezni, ha egy tartalomszolgáltató olyan információt oszt meg, amely káros a fiatalok fejlődésére.

A kerekasztal állásfoglalásokat, ajánlásokat dolgoz ki az internetpiaci szereplők számára a gyermekbarát internetezés elterjesztésének érdekében; egyebek mellett a szűrőszoftverek hatékony alkalmazásával foglalkozik majd.


A szűrőszoftverek hatékony védelmet jelenthetnek (Kép: All-free-download.com)

A Médiatanács tavalyi javaslata alapján felállított testület egyedi ügyeket is jogosult megvizsgálni, így nekik is lehet jelezni majd, ha bárki azt tapasztalja, hogy egy tartalomszolgáltató gyermekvédelmi szempontok figyelmen kívül hagyásával működik. Azaz olyan tartalmat tesz közzé, amelyek súlyosan károsíthatják a kiskorúak szellemi, lelki fejlődését például az erőszak kegyetlen, vagy a szexualitás naturális ábrázolásával.

A kerekasztal azt is vizsgálja, hogy milyen kezdeményezésekkel növelhető a gyerekek és szüleik médiatudatossága. A szervezetnek nincs hatásköre kötelező erejű jogi normák megalkotására, az önszabályozás és a jó gyakorlatok ösztönzésével azonban hatékony szereplővé válhat a médiaszabályozásban.


Kapcsolódó cikkek

A netes veszedelem a nagyobb rombolás helyett inkább alattomosan teszi tönkre a mindennapjaidat. Észre sem veszed, és valaki lenullázta a virtuális bankszámládat, esetleg olyasvalakivel chatelsz, aki nem az, akinek mondja magát.
olvasd tovább