CSOK: Kiscsaládtól a nagycsaládig mindenkinek

2016. január 18. 16:09 ujnemzedek.hu
Egyre csökkenő kritériumok, egyszerűsödő feltételek, és a későbbiekben is elérhető támogatás.

Novák Katalin (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Család-és Ifjúságügyért Felelős Államtiktár) a Nemzetgazdasági Minisztériumban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a CSOK célja az, hogy minél több embert ösztönözzön a családalapításra, és minél szélesebb körben elérhető legyen a támogatás.

 

„Minden gyerek érték”

Az államtitkár elmondta: arra koncentrálnak, hogy akik nem élnek nagycsaládban, azokat ösztönözzék, és azok, akik már vállalták a három gyereket, azoknak a terheit csökkentsék. Ez viszont nem jelenti azt, hogy egy vagy két gyerek után ne járna a kedvezmény, hiszen „minden gyerek érték”- mondta Novák.  Azok, akik csak két gyereket vállalnak, később még dönthetnek úgy, hogy jöhet a harmadik baba, nem lesznek kizáva a CSOK-ból, csupán a két gyerek után felvett támogatást le kell vonni a tízmilliós összegből.

 

 

1+1=2600000

Két gyermek után a korábbi összeg duplája, 2,6 millió vissza nem térítendő állami támogatás jár – mondta az államtitkár. Ráadásul a kétgyerekeseket újabb jó hírrel traktálták nemrég, ugyanis a korábbi 20 ezer forintos adókedvezményt felemelték 25 ezer forintra, de a következő évek során ezt minden évben tovább emelik majd – 2019-re már 40 ezer forint lesz az összeg.

 

A visszaélőknek szankció jár majd

„Néha meglep, hogy milyen mértékben adnak tippeket a lakosságnak arra, hogy hogyan kell kijátszani a CSOK-ot, és nem csak a személyes blogokon”- mondta Novák. Hangsúlyozta, hogy ez a kedvezmény a tisztességes, családot vállaló fiataloknak van kitalálva, azokat, akik rosszindulatúan ki akarják játszani, szankciókkal sújtják majd, mint például a magas kamat, amivel vissza kell fizetniük a jogtalanul felvett támogatást.

 

 

Egyszerűbb lesz

A CSOK megjelenése számtalan kérdést felvetett a lakosságban, és a kormányzat kész arra, hogy a visszajelzések és észrevételek mentén ésszerűsítse a programot. Ennek első lépcsője volt az, hogy eltörölték például a lakások energetikai tanúsítványára vonatkozó feltételt, mert kiderült, hogy az igénylők 10%-a felel csak meg ennek a kritériumnak. A cél az, hogy egy minél szélesebb körben igénybe vehető támogatási rendszer legyen, de ne lehessen visszaélni vele.

 

Van rá pénz

Pankucsi Zoltán, adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár kifejtette: nem volt szükség átcsoportosításra a családi adókedvezmény miatt, a 2016-os költségvetést úgy hagyták jóvá tavaly, hogy így is 200 milliárd forint tartalék maradt. 


Kapcsolódó cikkek