Na, most akkor mi történik Skóciában?

2014. szeptember 18. 13:17 ujnemzedek.hu
Hát ők nem egy független ország? Egyáltalán mitől függetlenednének? Gyorstalpaló a Loch Ness-i szörny hazájából.

A skótok ma járulhatnak a szavazóurnákhoz, hogy eldöntsék: szeretnék-e Skóciát az Egyesült Királyság kötelékén kívül tudni, avagy sem.

 

De mi az a Skócia?

A világ egyik legrégebbi országa, cirka ötmillió lakossal. A történet 843-ban kezdődik, ekkor alapította Skóciát Kenneth MacAlphin király.

Az ország ezután hosszú évszázadokig önállóan működött, mígnem 1707-ben politikai okok miatt Nagy Britanniához csatlakozott. Az egyesülés után a skót és angol parlament megszűnt, létrejött a brit.

 

Akkor miben különbözik Skócia Nagy Britannia többi részétől?

 

A skótoknak saját törvényhozó testületük van, ugyanakkor a pénzügyük nem független.(Érdekes, hogy a Bank of England, mely jelenleg ezt a felügyeletet ellátja, skót „találmány”.)

Az önálló parlament gondolata még 2000 előtt felmerült, és 1999-ben meg is kezdte működését, ám nem független az Egyesült Királyság parlamentjétől.  Ez uóbbi önmagának tartotta fenn a az adókivetéssel, a társadalombiztosítással, a hadsereggel, a nemzetközi kapcsolatokkal, a műsorszórással kapcsolatos és egyéb jogokat. A Skót Parlamentnek törvényhozó hatalma van a Skóciát érintő ügyekben és korlátozott jogköre a személyi jövedelemadót illetően.

 

 

A napokban számtalan skót öltözött be William Wallace-nak a különböző felvonulásokon (Wallace szabadságharcos volt, a megszálló angolok ellen vezette a skótokat)  /Kép:Giphy/

 

Miért akadnak függetlenedni?

 

A függetlenedéspárti politikusok szerint a Skóciának már nem érdeke tovább az Egyesült Királyságban maradni. Európa legnagyobb kőolajkészlete az övék, és szerintük a függetlenedés után a kontinens leggazdagabb országává válhatnának.

 

Kik szavazhatak?

 

Minden 16. életévét betöltött skóciai lakos szavazhat, amennyiben regisztráltatja magát a választási hatóságnál. A szavazás jelenleg is tart, az elemzők szoros „meccset” gyanítanak – a BBC által megkérdezett szakértő 53% NEM és 47 % IGEN arányt tippelt. Az eredményt holnap hozzák majd nyilvánosságra.  

 


Kapcsolódó cikkek