95 éves korában elhunyt Nelson Mandela

2013. december 6. 11:39 NZS
95 éves korában elhunyt Nelson Mandela, Dél-Afrika egykoriállamfője. Az apartheid rendszer felszámolóját az egész világ gyászolja.

Második neve Rolihlahla volt, ami azt jelenti „aki bajba sodorja magát”. Mandela 1918-ban született, jogot tanult, de akkor kezdett igazán aktívan politizálni, amikor 1944-ben belépett a feketék jogaiért küzdő ANC-be (Afrikai Nemzeti Kongresszus).

Egy kis történelem
Dél-Afrika a kontinens legdélebbi állama. Az angolok és a hollandok gyarmatosították, aranyban és gyémántban gazdag. Számtalan törzs élt és él a mai napig az országban, akiket a gyarmatosítók az 1900-as évektől kezdve egyre inkább elnyomtak. Az élet minden területén bevezették az apartheidet, azaz a faji megkülönböztetést. A buszokon, ha az alsó részen ki volt írva, hogy „Only White”, akkor nem ülhetett le oda nem-fehér, tehát neki gyalogolnia kellett. Külön parkokat hoztak létre a feketéknek és a fehéreknek, de voltak közös parkok is, ahol meg volt szabva padonként, hogy milyen etnikum ülhet rá. Egyes utcák csak fehérek részére voltak fenntartva.


A legyőzhetetlen c. filmben Mandela szerepét Morgan Freeman játszotta

Az árral szemben

 1948-ban az a párt jutott hatalomra az országban, amelyik az apartheid, azaz a faji elkülönítés szigorítását tűzte ki célul. Mandela ekkor már az ANC tagjaként tevékenykedve folyamatosan próbált küzdeni az elnyomás ellen. 1956 decemberében több mint száz társával együtt letartóztatták, négy év múlva szabadult. Ez nem tántorította el, sőt, még harciasabban próbált fellépni az elnyomó rezsim ellen – már katonai csoportok létrehozásával. Beutazta Afrikát, hogy támogatókat szerezzen, ám mikor visszatért, ismét letartóztatták, s életfogytiglani börtönre ítélték.


"Egy demokratikus és szabad társadalom eszméje vezet, amelyben mindenki egyetértésben és egyenlő esélyekkel él együtt. Ezért az eszméért élek és ezt akarom elérni. Ha pedig szükséges, ezért az eszméért meghalni is kész vagyok.” -Nelson Mandela utolsó szavai a bíróság előtt, amely életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte


Ezután egy szigetre került, és a 466-os sorszámot kapta. 27 évvel később, 1990-ben  a problémák már olyannyira tarthatatlanok voltak, hogy a belső nyomásnak engedve a kormányzat szabadon engedte az ekkor 75 éves Mandelát. 1993-ban Nobel-békedíjat kapott, 1994-ben megválasztották elnöknek. Kritizálta az iraki háborút, életéről filmet forgattak (Invictus címmel). Legfontosabb feladatának azt tekintette, hogy megoldja a feketék problémáit, és eloszlassa a fehérek félelmeit az apartheid megszüntetése után. 1999-ben lemondott az elnöki tisztségről, de továbbra is aktív közéleti szerepet töltött be. Egykori rabszámával, a 46664-essel hirdetett segélykoncertekkel gyűjtött pénzt alapítványának, amely támogatja az oktatást és az AIDS elleni küzdelmet, amelyben egyik fiát is elveszítette. Születésnapját, július 18-át az ENSZ 2010-ben Nemzetközi Nelson Mandela Nappá nyilvánította. Ez volt az első alkalom, hogy a világszervezet egy ember tiszteletére nevezett ki világnapot.

Forrás:Wikipedia


Kapcsolódó cikkek