7 dolog, amit eddig nem tudtál a zenehallgatásról

2015. január 21. 13:39 ujnemzedek.hu
Bizonyos dalokra több tejet termelnek a tehenek, és az is kiderül, mi a slágergyártás kulcsa.

1. A szomorú számoktól inkább nosztalgikus hangulatba kerülünk, mintsem elszomorodunk

 

 

Egy tavaly közzétett kutatás arra volt kíváncsi, hogy miért van az, hogy néha jól esik szomorú számokat hallgatni?  A válaszadók többsége azt mondta, hogy a nosztalgia mellett megnyugvást és békét tapasztalnak közben.

 

 

2. Egy sláger kulcsa a sokat ismétlődő refrén

 

 

A Dél-kaliforniai Egyetem professzorai próbálták megfejteni a slágerek titkát, és arra jutottak, hogy minél többször ismétlődik a refrén és bizonyos szavak, annál jobb helyezést ér el a dal a slágerlistán. Persze ők is felállítottak egy tűréshatárt, amin túl az ismétlés már inkább árt, mint használ. (Egyébként az ismétlés fontosságával valószínűleg mindenki tisztában van, aki legalább egy verselemzős órát nem szundított át.)

 

 

3. Azért hallunk félre dalszövegeket, mert másra asszociálunk

 

 

Egy-egy dal értelmezéséhez nem csak az számít, amit hallunk, hanem amit köt hozzá az agyunk, vagy amire asszociálunk közben.

 

 

4. Nagy-Britanniában minden idők legtapadósabb számának a Spice Girls-től a Wannabe számít. 

 

 

Több tízezer embert teszteltek, hogy milyen hamar ismernek fel egy-egy számot. A felmérésben a negyvenes évektől napjainkig játszottak dalokat, több, mint 1000-et. Az átlagos dalfelismerési idő 5 másodperc volt. A legtöbben és a leggyorsabban a Spice Girls "Wannabe" című számát ismerték fel.

 

 

5. Kedvesebbek és adakozóbbak leszünk kedvenc dalainktól

 

 

Egy amerikai kutatásból az is kiderült, hogy amikor a kedvenc számainkat hallgatjuk, sokkal nagyobb eséllyel adunk egy kéregetőnek pénzt.

 

 

6. Meg lehet szabadulni a dallamtapadástól

 

 

Az okos tudósok szerint két módja van: vagy végigjátszod a számot akár a fejedben, akár a füledben, vagy végighallgatsz egy teljesen más számot (lehetőleg olyat, amit szeretsz, mielőtt az is "beragad")

 

 

7. A tehenek több tejet adnak, ha közben nyugis zene szól

 

 

A BBC még 2001-ben készített felméréséből, amiben 1000 tehenet teszteltek, kiderült, hogy három százalékkal több tejet adtak, ha nyugis zenét játszottak nekik, és sokkal kevesebbet, ha gyors/bulis zenét kellett hallgatniuk.  


Kapcsolódó cikkek