6+1 dolog, amit semmi esetre se csinálj a telefonoddal

2016. szeptember 6. 09:49 ujnemzedek.hu
Ezeket az ökörségeket rendszeresen követik el az okostelefon-tulajok. Te ne tartozz közéjük!

Ahány okostelefon, annyi specifikáció, mindegyiknek más-más használatra van szüksége - gondolnánk, pedig nem így van. A legtöbb okostelefon működési elve ugyanaz, legyen az Apple, LG, Samsung vagy Windows. Közben olyan tévhitek keringenek a "helyes" használatukról, hogy csak fogjuk a fejünket. 

 

Kilősz minden alkalmazást, hogy energiát spórolj

Legnagyobb ökörség, amit csinálhatsz, amikor az akkut akarod óvni a végleges lemerüléstől, az az, hogyha külön kilövögetsz minden alkalmazást. Két dolog miatt is ostobaság ezt játszani spórolásként: egyrészt ezek az alkalmazások nem használnak igazán energiát (hacsak nem egy éppen használatban lévő Spotifyról van szó), kis túlzással csak képernyőképek arról, mi történt, amikor utoljára használtad. Nagyon minimális az energiaigényük. A másik, hogy ezek az appok a háttérben újra és újra el fognak indulni, az indításuk viszont energiát használnak fel, így pont az ellenkezőjét éred el, mint szeretnéd.

 

Le kell merítened a telefonod, miután megveszed

Egyszerűen nem értik a szaküzletben dolgozók, hogy élhet velünk ez a mítosz a mai napig. Kb. annyi valóságalapja van, minthogy a 911 belsős munka volt vagy hogy a gyíkemberek köztünk élnek és titokban irányítják a világot. Jó, talán nem teljesen olyan, mert voltak olyan akkumulátorok a régmúltban, amiknek tényleg kellett egy teljes merítés (a nikkelesek), hogy megjegyezzék, mekkora a teljes kapacitásuk. Kb. 20 évvel ezelőtt léteztek ilyen telefonok. 

 

 

Képernyővédő fóliára költesz

Az igazság az, hogy a képernyővédő fóliáknak annyi értelmük van, mint cipőre zoknit húzni. Az okostelefonok megjelenésekor volt értelme, ugyanis az akkori képernyők könnyen karcolódtak, például ha egy zsebbe raktad a kulcsoddal. A helyzet most az, hogy a Gorilla Glass (azaz Gorilla üveg) 2013-as megjelenése óta egyetlen mezei bejárati kulcsnak sincs esélye az okostelefonok képernyője ellen. Arról nem beszélve, hogy a fólia összekarcolódik és a telefonod meg jó ronda lesz. A képernyők nem karcolódnak össze és kész, szóval sima pénzégetés ilyet venni.

 

Azt hiszed, számít a megapixel

A képernyőfóliához hasonlítható, ócska, régi beidegződés a megapixelszám Istenként való tisztelése. Azért ócska és régi, mert a 2000-es években indult a verseny a legnagyobb mobilgyártók között, hogy felülmúlják a másikat a pixelszámokban, azonban ez mára tök irreleváns lett. Amikor az iPhone 3G 3 megapixeles kamerája után kilőtték a 4-es modellt, amiben már 5 megapixel volt, érezhető volt a különbség. Ma viszont, amikor 12-16-20 megapixelekkel dobálóznak a cégek, semmi értelme az egésznek, 5-8 megapixel felett már nem látható a különbség. A legjobb kamerák, mint a Samsung Galaxy S7 vagy az iPhone 6S, mind 12 megapixelesek, a minőség már az ISO beállítások sokszínűségén múlik. Ne dőlj be a 20+ megapixeles reklámoknak!

 

Fekete háttér és fekete betűk, hogy óvd az aksit. Tényleg??!

Az tény, hogy az okostelefonok akkumulátorát legjobban a képernyők veszik igénybe. Az a logika viszont, hogy ha fekete hátteret állítunk be, a neten pedig fekete háttéren olvasunk, majd kevesebb energiát használunk, helytelen. Az iPhone és az Androidos telefonok LCD kijelzővel működnek, amik ugyanannyi energiát használnak fel a fekete szín reprodukálásához, mint bármelyik másikhoz. Egy kivétel van, de ez még nem túl elterjedt: az AMOLED képernyőjű telefonok. Ezek a fekete pixeleket üres, fel nem villanó képpontként értelmezik, itt segíthet, ha sötét a háttered vagy a böngésződ háttere. 

 

 

Biztos árt az aksinak ha egész éjjel töltöm

Tuti, hogy nem. Miért? Mert 2016-ot írunk és a számítástechnikai cégek is rájöttek arra, hogy a legtöbb ember nem kel fel éjjel 1-kor hogy levegye a telefonját, laptopját, tabletjét a töltőröl, mert az elérte a 100%-ot. Ezek az eszközök pontosan tudják, mikor érte el a töltöttség a maximumot és onnantól nem fognak áramot felvenni. Ezért nem robbannak fel és nem rontja az akku élettartamát sem, ha egész éjjel töltöd a telefonod. 

 

Ha azt hiszed, hogy a fagyasztás segít

Komolyan vannak, akik azt hiszik, hogyha berakják a fagyasztóba a telefonjukat, az segít az akkumulátor élettartamán??? 

 


Kapcsolódó cikkek