5 érv az önkénteskedés mellett

2014. március 13. 16:07 ujnemzedek.hu
Az önkénteskedést képzeld el úgy, mint egy befektetést,ráadásul nem kerül pénzbe, viszont megtérül.

Az érettségi előtt már kötelező lesz valamilyen közösségi munkát végezni, azonban az óraszámok teljesítésével nem érdemes abbahagyni. Azért mert:

 

 

Jót tesz az egészségednek

Azok, akik gyakran végeznek önkéntes munkát, sokszor egészségesebbek, mint a sportfanatikusok, vagy az egészséges táplálkozás megszállottjai. Fizikailag és szellemileg is aktívabbak maradnak, ha idős korukban végeznek ilyen munkát – persze a legtöbb ember, aki idősen önkénteskedik, valószínűleg fiatalon is megtette.

 

 

Jó a környezetednek.

Ha olyan munkát végzel, mely a lakóhelyedet csinosítja, esetleg valamilyen közösség életét teszed jobbá, akkor megbecsült tagja lehetsz annak. Segíthetsz felhívni mások figyelmét különböző problémákra, de akár konkrét lépéseket is tehetsz annak érdekében, hogy megoldódjanak.

 

 
Önkéntes, dalolva( Kép:histio.org)
 

 

 

Céltudatossá tesz

Ha van olyan téma, ami iránt egyébként elköteleződnél, de hiányzik a motiváció, az önkéntesség megoldja ezt. Például: imádod az állatokat? Akkor menj el valamelyik menhelyre önkéntesnek. Így az elképzelést konkrét cselekedetekkel tudod szolgálni – hosszú távon pedig ez a lehetőségek felismerésében fog visszaköszönni.

 

 

Erős kapcsolatépítő

Az önkéntes munkát végzők között a közös cél érdekében tett erőfeszítés nagyon erős barátságot tud kialakítani. Bár korunkban a világ legegyszerűbb dolga kapcsolatot tartani másokkal, mégis, kutatások azt mutatják, hogy az elidegenedés, az elmagányosodás sosem volt olyan erős, mint most. Az önkéntes közösségekben könnyen szerezhetsz hasonló beállítottságú ismerősöket.

 

 

Jó a karriernek

Az önkénteskedés közben létrejött kapcsolatokból később is lehet profitálni. 1973-ban készült egy tanulmány, az úgynevezett „gyenge kötelékek” témájában. A gyenge kötelék alatt azt értik, ha valakivel találkozol, mondjuk egy önkéntes programban, de nem lesztek puszipajtások – ám évekkel később valamiért kapcsolatba kerültök, és akkor tudni fogjátok, hogy a másik megbízható.


Kapcsolódó cikkek

A karácsonyi időszakban talán egy kicsit jobban odafigyelünk azokra is, akiknek sajnos nem lesz csillogó az ünnep. De ha valakinek a kezébe nyomsz egy húszast, az nem elég. Sőt, talán csak a saját lelkiismeretedet nyugtatod meg. Ha valódi támogatást akarsz nyújtani, az alábbi helyeken szívesen fogadnak!
olvasd tovább