53 ezer forint: ennyi kell az önállósodáshoz

2014. november 19. 16:29 ujnemzedek.hu
A lányoknak ez is hamarabb megy - az albérletek lakóinak kétharmada nő. Itt a bérleménykörkép.

A 19-29 éves városi fiatalok több mint 60 százaléka még mindig a szüleivel él. Albérletet az anyagi helyzet miatt csak a fiatalok ötöde tud fizetni - ez derül ki legalábbis az egyik bank legfrissebb felméréseiből.

 

Az önállósodási kedvet jócskán ronthatja, hogy egyedül albiba költözni meglehetősen bajos - legalábbis a pénztárcánk tutira karcsúbb lesz tőle. Többségében kettesével vesznek ki a fiatalok egy lakást, amiért átlagosan 29 ezer forint bérleti díjat fizetnek fejenként - ez rezsivel együtt kb. 53 ezer forintra ugrik havonta.

 

Saját lakásba viszonylag kevesen költöznek apuéktól - a fiatalok 18 százaléka dönt jelenleg az albérlet mellett. A szülőktől való elköltözés a fiatal nőkre jobban jellemző, az albérletben élők kétharmada ugyanis nő.

 

A lányok, a lányok (kép: Pinterest)


Ugyanez az arány igaz Budapest és a vidéki városok esetén is, a fővárosban élő fiatalok 27 százaléka említi az albérletet, míg vidéken ez csak 13 százalék. A bérelt lakást a válaszadók fele ketten veszi ki, a bérleményben egyedül mindössze 8 százalékuk él.

 

Az 53 ezer forinton is lehet persze faragni: oda lehet figyelni a gáz-, víz-, villanyfogyasztásra, spórolhatunk a kaján-bulin, de már az okos albiválasztás is sokat nyom a latban. Mi már összegyűjtöttük a legjobb tippeket: a Diákzsebzár sorozatunkért Kattints Ide! 

Kapcsolódó cikkek