5+1 egészségesnek tűnő praktika, ami simán tönkretehet

2014. október 1. 13:29
A zöldségturmixoktól kezdve, a sok vitaminon át a forró joga órákig mindent kipróbálnak már az emberek a szépségért.

Annyira keresik a nők és már a férfiak is az örök fiatalság titkát, hogy minden ötletet bevesznek ennek érdekében. A gyártók és szakértők meg egymás torkának mennek egy-egy ötlettel és saját magukkal keverednek ellentmondásba, mint amikor a gyümölcs és zöldséges léböjtkúrát ajánlják, miközben a sok cukor bevitelének veszélyeire hívják fel folyamatosan a figyelmet.

 

A jógázás veszélyes is lehet a forróságban (Kép: Tumblr)

 

A dietetikus és más életmód szakértők ezeket a dolgokat kritizálják a legjobban:

 

Forró jóga

 

A keringés és az anyagcsere felgyorsul, a méregtelenítő és öngyógyító folyamatokat is felgyorsítva. Ez a mozgás tulajdonképpen a jóga 40 fokra fűtött teremben történő gyakorlása. A támogatói szerint azért jó, mert felgyorsítja a szívverést, ellazítja az izmokat és megdobja a vérkeringést.

 

Az ellenzők azonban pont a laza izmok miatt féltik a gyakorlókat, szerintük ugyanis így sokkal könnyebben lehet olyan sérülést szerezni, amit a gyakorló észre sem vesz.

 

Természetes cukorbevitel

 

A túl sok cukor bevitelétől nagyobb az esély a szív és érrendszeri megbetegedésekre, cukorbetegségre, elhízásra és magas vérnyomásra.

 

Pont ezért mostanában a leghangosabban a cukrot ellenzők hallatják hangjukat. Sian Poter dietetikus szerint azonban az "egészséges" édesítőszerek, amiket ajánlanak helyette, mint a méz, agave nektár sem jobbak. - A szervezet nem bontja le másképp őket, így továbbra is cukorbevitelnek minősül a fogyasztásuk.

 

18 óra után nem evés

 

Ezt módosítsuk inkább arra, hogy lefekvés előtt 3 órával már ne együnk. Nagyon kevesen fekszenek le este 9-kor, így ha már 6 után nem ennénk, nagyon éhesen feküdnénk le aludni.

 

Így nyugodtan együnk, sőt, kell is, a lényeg, hogy már ne nagyon nehezet.

 

Extradózisú vitaminok

 

Nagy adagokat bevenni egyfajta vitaminból olyan, mint orosz rulettet játszani az egészséggel - mondja Aidan Goggins farmakológus.

 

Már rég tudjuk, hogy a vitamin túladagolás is legalább olyan káros lehet, mint a vitaminhiány, ha nem károsabb. Egyes vitaminok túladagolása kiüthet más fontos vitamint a szervezetből.

 

Literszámra herbatea

 

Ha minden nap iszod, és ezzel próbálsz meg diétázni, lehet, hogy sikert aratsz, de közben tönkreteszed a fogzománcodat. Pláne, ha citrommal iszod. A sav ugyanis utána még órákig a szádban marad és marja a zománcot.

 

A lényeg, amit mindebből le lehet vonni tehát az, hogy mindent csakis mértékkel szabad, akkor lesz a leghatékonyabb és legkevésbé kártékony.

 

 

 


Kapcsolódó cikkek

Több mint 76 ezer munkahelyet teremtene a zöld és egészséges közlekedésben, ráadásul tízezer életet mentene meg évente, ha Európa nagyvárosai elérnék a dán főváros szintjét a kerékpározásban - erre a következtetésre jutott az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által bemutatott új tanulmány.
olvasd tovább