10 tipp, amire nem gondolnál utazás előtt, de jól jöhet

2016. július 7. 08:03 ujnemzedek.hu
Fesztivál, nyaralás, kirándulás - mindnek épp itt az ideje, úgyhogy mutatunk pár trükköt.

1. Útlevél-para

Mielőtt utaznál, szkenneld be a személyid, útleveled, lakcímkártyád, TB-kártyád és küldd el magadnak e-mailben. Ugyanígy legyen meg nálad az utasbiztosításod is. Persze elég, ha telefonnal lefotózod, az egyszerűbb. Nagyon hálás leszel miatta magadnak, ha véletlenül elhagyod valamelyiket.

 

 

2. Telefon-para

Ha már telefon: gyakorlatilag a legnagyobb kincs az utazás során. Mindig nálunk van, bármikor kereshetsz rajta kórházat, hívhatsz taxit, jelezhetsz a hollétedről, olvashatsz híreket vagy éppen írhatod át a jegyfoglalásod. Így aztán jobban teszed, ha (az akksit és az egyenleget is) mindig feltöltve tartod, ehhez íme néhány trükk: 

 

- powerbank, powerbank, powerbank!!

- plusz USB-kábel, ha nálad van, szinte bárhol töltheted (például a hotelekben már szokás egy plusz USB-állás beépítése telefontöltésre, de ha az nem lenne, a TV-be dugva máris töltheted)

- konnektor átalakító, ha olyan országba utazol, ahol más a hálózati dugalj, mint nálunk

- repcsi üzemmód: mindig jól jön, ha épp lefogyóban vagy, de a telefonod folyamatosan keresi a roaming hálózatot, vagy épp be van kapcsolva az adatforgalom és minden program fut

- sokszor lesz, hogy kellene az "a fránya, otthon milyen könnyen megkapható" adatforgalom, egy taxihoz, egy szálloda címéhez, ezért még otthon keresd fel a szolgáltatód, általában kínálnak egy olyan csomagot (pl. 1000 Ft/100 mb/nap), amivel roaming díj nélkül netezhetsz külföldön (hazafelé ne felejtsd el kikapcsolni).

 

3. Kütyü-para

Ha jót akarsz, az egyéb kütyükről sem feledkezel meg. Ha például sokat fényképezel, érdemes néhány plusz memóriakártyát vagy kártyaolvasót magaddal vinni, utóbbival fel tudod pakolni a gépedre minden este a képeket, másnap pedig újult erővel, teljes tárhellyel ugorhatsz neki a természetnek. Jól jöhet még a T-elosztó: kicsi, mégis megháromszorozza az egy konnektorral tölthető eszközök számát. Szintén az eszközök töltéséhez jöhet jól egy átalakító, ha nálad nincs az adaptered, a kölcsönkért pedig nem kompatibilis. Ilyen például ez az Mini USB - USB-C adapter. Az ilyeneket már 1500-2000 forintért árulnak a neten, kapható iPhone-hoz, Samsunghoz, Windows Phone-okhoz egyaránt. De neked csak egy kell, mert a lényeg, hogy a te telefonodhoz/fényképeződhöz legyen, nem?

 

 

4. Bankkártya-para

Mielőtt elutazol, érdemes felhívni a bankot, ahol a pénzedet tartod, hogy melyik országba tartasz és megérdeklődni, hogy abban az államban működik-e a kártya. Nincs is rosszabb annál, minthogy elfogy a készpénzed és már a kártyádat sem használhatod. Ezt a lépést azért is érdemes megtenni, hogy nehogy gyanús tevékenységnek értékeljenek egy készpénzfelvételt valami távoli, egzotikus országban. 

 

5. A táska-para

Egy apró trükk, amit ne árulj el túl sok embernek: ha ráírod a táskádra, hogy "törékeny", akkor a buszúton vagy a repülőtéren a kellő figyelemmel kezelik (kb. úgy, mintha nem lenne benne törékeny dolog, de alapjáraton más cuccait kellene kezelni). De ez csak az egyik előnye, a másik, hogy a törékenyet a kupac tetejére teszik, illetve nem pakolnak rá semmit. Így aztán, ha az utazásnak vége, te fogod először megkapni a csomagod. 

 

 

6. Térkép-para

Tévedtél már el bárhol? Bizonyára igen, tehát nem kell elmagyarázni, hogy mire való a térkép. Mostanában igen nehéz hozzájutni például egy erdőszéli kirándulás során, de szerencsére van sokkal gyorsabb és kényelmesebb megoldás is. Mindössze annyi a dolgod, hogy letöltesz egy térkép alkalmazást a telefonodra és máris megtalálod az utat a szállásra. Ebben még nincs semmi új, de ha ránk hallgatsz, akkor még itthon, wifi-közelben letöltöd az úti célod környékének térképét offline verzióban, akkor a roaming adatdíjat (akár több ezer forint alkalmanként) sem varrják a nyakadba.

 

7. Vásárlás-para

Több utazással foglalkozó portál is ad tippeket arra, hogyan spórold meg a pénzed, ha külföldre utazol. A legnagyobb pénznyelők ugyanis a szuvenír-boltok: az otthon is kapható fonott karkötőn át a Minionos lámpákon át a repülőig gyakorlatilag mindent lehet kapni. Így azt tanácsolják, hogy egy előre megírt szuvenír-listával indulj útnak, például kell hűtőmágnes, egy üveg bor és egy képeslap, ezzel megelőzöd, hogy vízipipával és egy csomó neves nyaklánccal, na meg üres pénztárcával érj haza. Hasonlókat mondanak az étkezésre is: a legjobb, ha már előre kitalálod, hogy milyen olcsó helyek vannak a szállásod közelében (például írsz a szállásadónak, hogy tanácsoljon helyeket, ahol nem húznak le). Ne egyél McDonald's-ban, azt itthon is tudsz, de ne is egyél olyan helyen, ahol egy pizza 100 euró. 

 

 

8. Hely-para

Nehéz bepakolni? Összegyűröd a ruháid? Szétszakadnak a kábelek? Mutatunk képeken néhány trükköt, amivel helyet spórolhatsz a táskádba, bőröndödbe vagy éppen megóvhatod értékeidet a bajtól. 

 

Nincs jobb hely a szemüvegtoknál a kábelek számára:

 

Nálunk többet utazók azt mondják, hogy a hengerbe csavart ruhák kevesebb helyet foglalnak a hajtogatott társaiknál. 

 

Ha sok az inged, amire szükséged lesz, van egy módja, hogy a nyakuk is épek maradjanak:

 

Hogy a borotvád ne vágjon szét mindent útközben.

 

Ha csak egy kevés kell a krémekből.

 

9. A szállás-para

Az utazás előtt - bárhol foglaltad a helyet, közvetlenül vagy ügynökségen, közvetítőn keresztül - pontos meghatározást kell kapj a szállásod helyszínéről, a környező infrastruktúráról, a felszereltségről és a felmerülő költségekről. Amennyiben a felsoroltak között bármi olyat találsz, amivel nem értesz egyet/nem ezt ígérték, jogodban áll reklamálni és visszakérni (legalább egy részét) a költségeknek. Ha közvetítőn keresztül vásároltad a szállást, akkor egy kicsit nehezebb dolgod van, ilyenkor ugyanis szeretnek a közvetítők és a szállásadók egymásra mutogatni. Mindenesetre te annyit tehetsz, hogy amikor megérkezel, rögtön megnézed, hogy a beígért dolgok a helyükön vannak-e, illetve még indulás előtt elmented a közvetítő és a szállásadó telefonszámát is, hogy a felmerülő problémákat kezelni tudd.

 

10. Az utazás-para

Bárhova is mész, fesztiválra, belföldi- vagy külföldi nyaralásra, buszos vagy egyéni kirándulásra, tudnod kell, hogy mindig több módja van az utazásnak és esetenként többszörös különbség lehet az árban, illetve hatalmas differencia a kényelem szempontjából. Vedd mindig figyelembe a telekocsi-lehetőségeket, míg például egy MÁV jegy a Zamárdiig 2800-3000 forintba kerül, addig simán lehet, hogy telekocsival pontosan ugyanennyiért odaérsz. Az elmúlt hetekben volt szerencsém telekocsival utazni Bécsből Budapestre, ami összehasonlíthatatlanul gyorsabb és kényelmesebb volt, és mindössze 1000 forinttal került többe, mint a vonatjegy (ráadásul a vonat éjszaka nem közlekedik a két város között). Ugyanígy volt szerencsém taxival és telekocsival utazni Marseille-ben, hagy ne ecseteljem, melyik érte meg jobban. A tanulság: mindig van más lehetőség is (Volán, MÁV, Telekocsi, ismerős, stb.), érdemes tüzetesen átnézni, melyik az olcsóbb.


Kapcsolódó cikkek