10 kaja, amit sose tarts a hűtőben

2015. július 24. 09:40
A paradicsom elveszti az ízét, a kenyér kiszárad, a bazsalikom pedig magába szív minden szagot.

Az egyik legvitatottabb tétel például a vaj. Hűtőben kell tárolni, vagy szobahőmérsékleten? A hűtőből kivéve ugyanis túl kemény, sokáig kell várni, mire kenhető lesz. Ha kint hagyja az ember, akkor viszont lehetséges, hogy megromlik, bár egyesek szerint - mivel pasztőrözött tejből készül - erre minimális az esély. Ha sózott margarint, vagy vajat veszünk, annál az esély szinte nulla, mert a só távol tartja a bacikat. Így ennél is a középút az egészséges: nem kell aggódni, ha pár órára, esetleg egy napra kint maradt, de azért egy hét után már ne reszkírozzunk.

 

A paradicsom könnyen elveszti ízét (Kép:Wikipédia)

 

Vannak azonban egyértelműen hűtőtől távoltartandó élelmiszerek:

 

1. Paradicsom

Minden ízét elveszti a hűtőben. A hideg emellett a textúráját is megváltoztatja, megtöri a membránokat a gyümölcs héjában.

 

2. Bazsalikom

A bazsalikomnak van egy olyan tulajdonsága, hogy magába szívja minden körülötte lévő kaja szagát. Emellett össze is fonnyad hamar a hidegben. Ezért jobb a friss bazsalikomot kint tartani egy pohár vízben, mint a vágott virágot.

 

3. Krumpli

Hidegben a krumpliban található keményítő könnyen és gyorsabban alakul át cukorrá. Ahelyett, hogy a hűtőbe vágnád őket, csomagold papírba és a leghűvösebb, sötét helyre (kamrába) tedd be őket.

 

4. Hagyma

Ezt a zöldséget is inkább sötét, hűvös helyen érdemes tárolni és nem a hideg hűtőben, ahol elfonnyadnak. Semmiképp se tedd egybe a krumplikkal, mert úgy hamarabb megromlanak.

 

A fokhagyma elfonnyadhat (Kép: Wikipédia)

 

5. Avokádó

Ha azt akarod, hogy hamar megérjen, hiszen itthon ritkán lehetett kapni érett avokádót, semmiképp se tedd hűtőbe. Csomagold be újságpapírba és hagyd pár napig szobahőmérsékleten.

 

6. Fokhagyma

A fokhagymára ugyanaz vonatkozik, mint a hagymára.

 

7. Kenyér

A hűtő ki fogja szárítani a kenyeret, ha csak nem tartós, pirítani való kenyérről beszélünk. Ha le akarsz fagyasztani pár szeletet, akkor is, a friss kenyérrel még várj pár napot, mielőtt betennéd a mélyhűtőbe. Ha kiveszed, hagyd magától felengedni, ne mikrózd.

 

8. Oliva olaj

A hűtőben megkeményedik és majdnem egy vajat kapsz, ha kiveszed.

 

9. Kávé

Elveszti az aromáját, ízét.

 

10. Méz

Majdhogynem bármeddig eláll, így felesleges hűtőben tárolni. A hűtőben megkristályosodhat.


Kapcsolódó cikkek