Szakmai nyelvtudás: hatalmas előny!

2014. április 7. 13:21 ujnemzedek.hu
A magyar felsőoktatás minőségfejlesztési folyamatában fontosterület a szakmai képzéssel szorosan összefüggő nyelvismeret, az idegen nyelvi,illetve szaknyelvi készségek fejlesztése – hangzott el a Tempus Közalapítványrendezvényén. A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzésekben ezérthangsúlyt kell fektetni az idegen nyelvi és interkulturális készségek hatékonyfejlesztésére is- írja a tka.hu.

A KSH 2010-es adatai szerint a 15-29 éves fiatalok csaknem 8%-ánál az elhelyezkedés feltétele volt idegennyelv ismerete,  valamint 23%-uk számára előnyt jelentetett. A magyarok 65%-a nem tudna külföldiekkel beszélgetni, mert egyáltalán nem beszél idegen nyelvet.

Tovább árnyalja a képet, ha szaknyelvi ismeretekről beszélünk, hiszen a legtöbb egyetemen és főiskolán nem követelmény a szakmai nyelvvizsga letétele, illetve helyettesíthető általános nyelvvizsgával is. Pedig gazdasági, műszaki, mérnöki vagy jogi és IT területen ma már nagyon nagy hasznát vehetjük annak, ha tárgyalóképesek vagyunk szakmai témákban is.

Képességek: vonzóvá tesznek a munkaadó szemében (Kép:everydaylanguagelearner.com)

A külföldi partnerekkel való kapcsolattartás, a szakmai újdonságok megismerése és a munkánk, eredményeink bemutatása szempontjából mindenképp előnyt jelent, ha szakmai nyelvismerettel jelentkezünk egy állásra.

A legtöbb felsőoktatási intézményben van lehetőség szaknyelvet tanulni, ám nagyon kevesen jelentkeznek ezekre a kurzusokra- mondta dr. Kurtán Zsuzsa, a Szaknyelvoktatók- és Kutatók Országos Egyesületének elnökségi tagja. Az Erasmus + program nagy segítséget jelenthet a nyelvtanulásban, hiszen így a hallgatók saját kortársaikkal beszélgetve tanulhatnak idegen nyelvet.


Forrás:tka.hu


Kapcsolódó cikkek