Heten egy szobában, egy éve fizu nélkül: ez a katari focivébé ára

2014. július 29. 11:23 ujnemzedek.hu
A világ legszegényebb országaiból jönnek a munkások, a munkaadó pedig nem fizet – állítja a Guardian

„Ha lenne pénzem a repülőjegyre, hazamennék” – mondta az a háromgyerekes nepáli férfi, akinek már egy éve nem fizették ki a bérét Katarban. Az arab ország rendezi a 2022-es focivébét, amihez már javában történnek az előkészületek, egyik épületet húzzák fel a másik után.

 

A problémák akkor kezdődtek, amikor az egyik külföldi munkásokat foglalkoztató cég csődbe ment, a munkások pedig Katarban ragadtak, iratok és fizetés nélkül. Többüket a hiányzó iratok miatt le is tartóztattak.

 

Tüntetők követelik a katari munkások jogainak figyelembe vételét (Kép: Daily Mail)

 

Az egészben a legszürreálisabb, hogy ezek a munkások olyan luxusépületeket építenek, amikben például fűtött vécéülőke van, ám ők maguk heten nyomorognak esténként egy szobában, koszos matracokon.

 


Amire figyelni kell, ha külföldön akar dolgozni! 10 jó tanács a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattól

 

1. Soha ne higgyen a túl csábító ajánlatoknak!

Ne feledje: sehol nincs kolbászból a kerítés. Egy átlagos magyar munkavállaló külföldön rendszerint a minimálbért kapja (legalábbis ott, ahol van minimálbér), ez a nyugat-európai országok esetében kb. a magyar minimálbér ötszöröse. Ha szállást, vagy ellátást is kínál a munkaadó, annak ellenértékét a keresetéből általában levonja. Ha nem tisztázza előre a levonásokat és azok mértékét, könnyen lehet, hogy fizetés helyett Önnek kell majd fizetnie.

 

2. Elutazás előtt mindig tájékozódjon a kiválasztott (fogadó) ország viszonyairól. Ennek érdekében javasoljuk, hogy forduljon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) valamelyik EURES-tanácsadójához.

Célszerű tisztázni, hogy kell-e vagy sem munkavállalási engedély az adott országban, ha igen, hogyan lehet azt megszerezni? Kinek a feladata az engedély beszerzése? Amennyiben nem kell munkavállalási engedély, kell-e regisztráltatnia magát? Van-e a fenti eljárásoknak olyan költsége, melyet a munkavállalónak kell megfizetnie, ha igen, mekkora ez az összeg? Mik a főbb adó- és társadalombiztosítási szabályok, van-e minimálbér, ha van, mennyi az, mik a megélhetési költségek stb.

 

3. Ha magánközvetítő révén szeretne állásajánlathoz jutni, mindig győződjön meg arról, hogy a közvetítő regisztráltatta-e magát a telephelye szerint illetékes munkaügyi központoknál.

Nyilvántartásba nem vett magánközvetítő szolgáltatásait soha ne vegye igénybe! Kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítőnek nyilvántartásba kell vétetnie magát a telephelye szerint illetékes munkaügyi központnál. A munkaügyi központ csak akkor veszi a magánközvetítőt nyilvántartásba, ha az a rendeletben meghatározott feltételeknek – szakértelem, elérhetőség, óvadék letétbe helyezése stb. – megfelel. Arról, hogy a magánközvetítő nyilvántartásba vétette-e magát, az NFSZ internetes oldalán (www.munka.hu / Foglalkoztatás) tájékozódhat az Álláskeresőknek / Állásajánlatok / Magán-munkaközvetítők menüpont alatt, vagy felvilágosítást kérhet az illetékes megyei munkaügyi központtól – akár telefonon - is.

 

4. Soha ne fizessen magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat!

Magyarországon kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítő az álláskeresőtől semmilyen címen nem kérhet a szolgáltatásaiért pénzt. Szolgáltatásainak ellenértékét mindig a munkaadó fizeti meg.

 

5. Ha állásajánlatot kap, még a szerződés megkötése előtt próbálja a leendő munkahelyét „leinformálni”.

Ehhez a régió valamelyik EURES-tanácsadójának a segítségét kérheti. Magyarországon jelenleg közel harminc tanácsadó dolgozik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál, ami azt jelenti, hogy minden megyében van legalább egy ilyen munkatársunk; az Unióban pedig számuk megközelíti a nyolcszáz főt. A magyar tanácsadó megkérdezheti külföldi kollégáját, hogy az adott munkaadóra szokott-e panasz érkezni vagy sem, fizetett-e munkaügyi bírságot valamilyen címen az utóbbi időben vagy sem stb. Ily módon még időben kiszűrhetők a nem korrekt foglalkoztatók.

 

6. Nyelvtudás nélkül vagy gyenge, hiányos nyelvtudással lehetőleg ne vállalkozzon külföldi munkavégzésre még a legegyszerűbb munkák esetében sem.

Gondoljon arra, hogy külföldön hivatalos ügyeket kell majd intéznie, de a hivatalokban nem fognak magyarul beszélni, a munkavégzéssel, illetve a foglalkoztatójával kapcsolatos panaszait sem fogják magyarul megérteni, ezen kívül értenie kell a főnökétől kapott utasításokat, el kell tudnia olvasni, és meg kell értenie a munkavédelmi előírásokat, a veszélyre figyelmeztető feliratokat, és így tovább.

Ami még nagyon fontos: a munkaszerződése biztosan nem magyarul, hanem a fogadó ország nyelvén készül, és szerződést aláírni úgy, hogy nem tudja pontosan mi áll benne, több, mint kockázatos.

 

7. Lehetőleg vigyen magával legalább annyi pénzt, ami a hazautazás költségeit fedezheti.

Sajnos a külföldi munkavállalás általában nem a fizetéssel kezdődik, arra legalább egy-két hetet várnia kell, viszont addig is lakni, élni, közlekedni kell valamiből. Sok helyen a lakbért akár több hónapra előre is elkérhetik, ami már egy jelentős összeget is kitehet. Ha pedig nem válik be a számítása, akkor gondolnia kell arra, hogy a hazautazás is pénzbe kerül.

 

8. Útlevelét, lakcímkártyáját, személyi igazolványát – ha egy mód van rá – soha ne adja át a munkaadónak vagy a közvetítőnek, mert így azonnal kiszolgáltatottá válik.

Ha ehhez a munkaadója vagy a közvetítő mégis ragaszkodna – mondjuk azzal az indokkal, hogy szeretné tudni az otthoni elérhetőségét – készítsen az okmányokról fénymásolatot, és azt adja át.

 

9. Ha úgy érzi, hogy becsapták: munkaadója az Ön kárára eltér a munkaszerződésben foglaltaktól vagy egyéb, a munkaviszonyával kapcsolatos problémája támad…

… segítségért forduljon a helyi, külföldi munkaügyi központhoz. Itthonról gyakorlatilag nincs esélye arra, hogy megoldja a problémáját.

 

10. Elutazása előtt…

…akkor érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amennyiben Magyarországon jogviszonya rendezett, azaz jogosult egészségügyi ellátások igénybe vételére. Az EU-kártyával kizárólag az EGT tagállamban (továbbá Svájcban és Horvátországban) történő átmeneti tartózkodás idején orvosilag szükséges egészségügyi ellátás vehető igénybe. Ha a kártya birtokosának magyarországi egészségbiztosítási jogosultsága a Kártyán feltüntetett érvényességi idő alatt megszűnik, akkor az igénybe vett egészségügyi ellátások költségeit a betegnek kell megtéríteni. Érdemes biztosítást kötnie legalább arra az időre, amíg munkába nem áll, és meg nem győződik arról, hogy a munkaadója fizeti a társadalombiztosítási járuléko(ka)t.

 

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat


 


Kapcsolódó cikkek

A Balassi Intézet ösztöndíjaival bármelyik külföldiakkreditált felsőoktatási intézménybe jelentkezhetsz, kivéve akkor, ha a külügyminisztériumnem javasolja a beutazást.
olvasd tovább