Ezek a legértékesebb diplomák és a legkeresettebb szakmák

2015. február 3. 10:06 ujnemzedek.hu
Az informatikai és gazdasági végzettséggel jól lehet keresni, de nagy az igény jól képzett szakmunkásokra.

"Egy rossz diplománál, amellyel nem lehet elhelyezkedni, többet ér egy jó szakmunkás-bizonyítvány. Magyarországnak a következő években most alapvetően erre van szüksége, jó szakemberekre a termelésben" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy szakmai rendezvényen a közelmúltban. Ezt a célt szolgálta a szakképzési rendszer átalakítása, amelyet Magyarország a német mintát alapul véve hajtott végre - tette hozzá.

 

A kormány arra törekszik, hogy középtávon a jelenlegi 8 ezerről 20 ezerre emelkedjen a szakképzésben részt vevő gazdálkodó szervezetek száma, és 50 ezer helyett 70 ezer diákot oktathassanak a gyakorlati képzési helyeken - mondta Varga Mihály.

 


Merre? (fotó: Lénárd Tamás)

 

18 német és magyar szakképesítés összehasonlítását, programfejlesztést, komplex tanári felkészítő programot követően pilot képzés keretében 500 diák tanulhat a német duális szakképzési modell szerint a munkaügyi hivatal és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közös projektjében, amelynek a tervezett összköltsége mintegy 1,2 milliárd forint, teljes egészében uniós támogatás - írja a távirati iroda. A program 2015. június 30-ig tart, és 16 szakmában részesülnek európai uniós duális képzésben az észak-magyarországi, az észak-alföldi, a dél-alföldi, a közép-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban tanuló fiatalok – olvasható a profession.hu-n.

 

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) konjunktúra-felmérésből kiderült: a német cégek döntő többsége újra Magyarországon fektetne be, ha most kellene erről döntenie. A hazánkban működő német vállalatok szerint kedvezőek a magyar gazdaság növekedési kilátásai, megfelelő a munkaerő-potenciál, és adott az a kutatás-fejlesztési feltételrendszer, amelyre a vállalatoknak szükségük van.

 

Egy másik kutatás szerint Magyarországon a megkérdezett munkáltatók 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehézségekbe ütközik a toborzás során. A legnehezebben betölthető munkakörök listáját toronymagasan vezette a szakmunkás a Manpower éves tehetség felmérésében.

 

A Metropolban olvasható összeallítás szerint a két éve elemezték utoljára a Diplomás Pályakövető Rendszer adatai alapján, hogy mely végzettséget árazza be a legmagasabbra a munkaerőpiac. Akkor friss diplomásként az informatikai végzettségűek számíthattak a legmagasabb alapbérre, őket a műszaki, majd a gazdaságtudományi végzettségűek követték a bértáblán. A gazdasági területen tevékenykedő fiatalok is átlagosan több mint 180 ezer forintos havi nettó jövedelmet kaptak.

 

Forrás: Profession/Metropol