Születésnapi avatás - átadták a felújított kastélykápolnát Nagycenken

2016. szeptember 21. 15:04 ujnemzedek.hu

Felavatták és felszentelték a nagycenki Széchenyi-kastély helyreállított kápolnáját szerdán, Széchenyi István születésének 225. évfordulóján - írja a hirado.hu.

 

Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője az újjászületés pillanatának és az emléknaphoz méltó eseménynek nevezte a Szent Kereszt felmagasztalására felszentelt kápolna átadását.

 

A képviselő kiemelte: a Széchenyi-család hitét mutatja, hogy annak idején kápolnát építtetett, a háború értelmetlen rombolását és az utána következő rendszer hitetlenségét pedig jól példázza a kápolna későbbi sorsa. Emlékeztetett arra, hogy a kápolna a második világháborúban erősen megrongálódott, az azt követő évtizedekben pedig a helyreállítás helyett raktárként, vetítőteremként is használták.

 

Hozzátette: A kápolna berendezéséből csupán a szószék és egy pad maradt meg, a hiányzó darabokat ezek alapján rekonstruálták.

 

A tavasszal kezdődött felújítási munkálatokkal az 1945 előtti állapotokat állították helyre. Firtl Mátyás hozzátette, hogy az értékekkel való bánásmód – legyenek azok vagy szellemiek, vagy akár épített környezetünk értékei – mindig az adott kor pontos lenyomatát adják.

 

A helyreállított kápolnát Szalai Gábor, Nagycenk római katolikus plébánosa áldotta meg.

 

A kápolnaavatás előtt Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Monetáris Tanács tagja hivatalosan is kibocsátotta az évfordulóra készült Széchenyi-emlékérméket. A jegybank korábbi tájékoztatása szerint Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából 20 ezer forintos címletű ezüst emlékérme, valamint annak 2 ezer forintos címletű színesfém változata került forgalomba.

 

Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök, mindkettő azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként.