Pénzügyi tudatosságot célzó alkotásokat díjaztak

2016. szeptember 19. 10:06 ujnemzedek.hu

A későbbi felelős döntések meghozatala érdekében már iskolás korban célszerű a pénzügyi tudatossággal való megismerkedés, amihez egy kreatív alkotópályázat kiváló kiindulópontot jelent – hangsúlyozta Berczik Ábel kincstárért felelős helyettes államtitkár a Magyar Államkincstár által kiírt II. Mesterecset Pályázat ünnepélyes díjátadóján.

 

Az általa nyújtott befektetési szolgáltatások – különösen a Kincstári Start- értékpapírszámla és a Babakötvény – népszerűsítése érdekében hagyományteremtő céllal immár második alkalommal hirdette meg a Magyar Államkincstár 6-14 éves gyerekeknek szóló országos alkotópályázatát két témakörben: „A legboldogabb pénzérme” és „START a jövőbe” címmel. A legkülönfélébb, szabadon választott képzőművészeti technikával készült alkotásokat május 1. és július 15. közötti időszakban nyújthatták be. Összesen 575 darab pályázat érkezett, ezek közül témakörönként és korosztályi kategóriánként a legkreatívabbnak ítélt műveket többtagú zsűri választotta ki Fojt Dániel fotóművész elnökletével, készítőik pedig értékes tárgynyereményben részesülhettek.

 

A kormány változatlanul kiemelt fontosságúnak tartja az öngondoskodást, ezen belül a gyermekek későbbi boldogulásának elősegítését. Ezért továbbra is támogatni kívánja a fiatalokat és ösztönözni a szülőket, hogy gyermekük jövőjéről már születésüktől fogva gondoskodjanak hosszú távú megtakarítások formájában. Ennek érdekében minden 2005. december 31-e után született gyermek számára az állam jelenleg egyszeri 42.500 forint összegű életkezdési támogatást biztosít.

 

A szülőknek nincs más teendőjük, mint egy Kincstári Start-értékpapírszámlát nyitni gyermekük nevére a Kincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán, az alapösszeg pedig ezt követően tetszés szerinti befizetésekkel tovább gyarapítható, amihez további állami kamattámogatás társul. Minden forint automatikusan Babakötvénybe kerül, amely különleges befektetési célú állampapír, ahol az állam az előző év átlagos inflációja felett további 3 százalék kamatprémiumot garantál a futamidő végéig. A Kincstári Start-értékpapírszámlán gyarapodó összeghez a gyermek legkorábban 18 éves korában juthat hozzá adó-, járulék-, illeték- és EHO-mentesen. (NGM)